Sadik Ahmetović o bahatosti Bakirovog savjetnika: Selimbegović je ponižavao i logoraše a Bakir ga štitio

Javnost se proteklih dana uvjerila da Dženanu Selimbegoviću, zamjeniku generalnog sekretara Predsjedništva BiH, vrijeđanje novinarki Sanele Prašović-Gadžo i Arijane Saračević-Helać nije jedini grijeh koji je neprihvatljiv ne samo za jednog državnog službenika nego i bilo kojeg vaspitanog, moralnog i karakternog čovjeka.

 

 

Prostački rječnik

Među brojnim svjedocima Selimbegovićeve bahatosti, nekulture i samovolje je i Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i nekadašnji zvaničnik SDA, koji je svoje iskustvo s ovim nekadašnjim savjetnikom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, iznio i za „Avaz“.

Ahmetović se prisjetio da je 2013. godine u Ankari, prisustvujući manifestaciji tokom koje je izveden i oratorij „Srebrenički inferno“, svjedočio jednom od brojnih ispada Selimbegovića, koji je tada bio u pratnji Izetbegovića.

– U jednoj od pauza manifestacije kojoj sam prisustvovao i ja na poziv tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Turske, Selimbegović je uz prostački rječnik ponižavao logoraše iz Bratunca, a poimence jednog od sadašnjih funkcionera SDA koji je preživio logor u Bratuncu. Pokušao sam mu objasniti da mora pokazati više razumijevanja prema onima koji su preživjeli golgote logora, ali on je nastavio tiradu uvreda prema prognanim i logorašima – prisjeća se Ahmetović.

Sadik Ahmetović

 

Nije sankcioniran

 

On dodaje da je Izetbegović i tada stao u odbranu Selimbegovića, koji uživa njegovu zaštitu i podršku.

– Nakon povratka iz Ankare, sadašnji šef SDA pokušao je na Predsjedništvu stranke otvoriti moju odgovornost i stao je i tada u zaštitu svog savjetnika – kaže Ahmetović, dodajući da Selimbegović nikad nije sankcioniran za svoje neprimjereno ponašanje.

Ministar Ramić dao podršku šovinizmu

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ogradio se od stavova koje je zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović uputio novinarkama Saneli Prašović-Gadžo i Arijani Saračević-Helać.

– Gospodin Ivanić osuđuje svaki neprimjereni rječnik i napade lične prirode na bilo koga, a pogotovo na novinare. Lični stavovi zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH, izrečeni o dvije novinarke u BiH, nisu stavovi institucije i član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić se od njih ograđuje – navodi se u saopćenju iz Kabineta Mladena Ivanića.

Sanela Prašović-Gadžo nakon brutalnih uvreda koje je njoj i kolegici statusom na Facebooku uputio Selimbegović zatražila je od Predsjedništva BiH oštre sankcije.

Iz Kabineta Bakira Izetbegovića za sada nema reakcije, ali da Selimbegović ima podršku u SDA, vidi se i iz Facebook statusa ministra za izbjeglice Edina Ramića, koji je pokušao biti duhovit pa je uvrede upućene novinarkama nazvao „dominacijom“.

 

 

(Avaz.ba)

Komentari su zatvoreni