Čuvajmo Srebrenicu

Saopćenje / VKBI, HNV, SGV: Komšić je u UN-u govorio ono što je građanima BiH u srcu

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće BiH i Srpsko građansko vijeće pozdravili su obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Na početku razgovora je ukazao na složene okolnosti uslijed kojih se obilježava 75. godišnjica postojanja Ujedinjenih nacija. Ocijenio je da je ova institucija uvijek bila prilika da se nađu rješenja za dešavanja u svijetu. Komšić je podsjetio na probleme koji postoje širom planete Zemlje – ratovi, migrantska i izbjeglička kriza i druge.

Posebno pozdravljaju govor Komšića u segmentu iskazanih uvjerenja “da je Bosna i Hercegovina pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i NATO savezu”, kao i navedenoj potrebi “onih reformi u kojima se zahtijeva izbacivanje i poništavanje postojeće sistemske diskriminacije građana BiH”.

Kao nacionalna vijeća koja djeluju i rade u BiH, VKBI, HNV i SGV smatraju da se u fokus ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda u BiH mora staviti čovjek, svaki građanin na cijelom teritoriju BiH, te da su postojeći etno nacionalni koncepti koji se primjenju u BiH u direktnoj suprotnosti s postojećim demokratskim i pravnim stečevinama EU, što je i dokazano nizom pravosnažnih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Oštro osuđujemo nacionalističke izjave vladinih i parlamentarnih zvaničnika iz Srbije i Hrvatske, kao i primitivnu retoriku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika spram govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića”, navodi se u saopćenju vijeća.

Pozivaju zvanični Beograd i Zagreb, odnosno njihove aktuelne vladajuće političke elite, da se prestanu miješati u unutrašnje odnose u BiH te prekinu skrnaviti međunarodno pravni subjektivitet i suverenitet BiH.

“Bosna i Hercegovina je naša domovina, a naše različitosti su bogatstvo koje, izgleda, vladajuće elite iz susjedstva ne razumiju. I teško će shvatiti i razumjeti dok istinski ne prihvate i ne shvate da su svi građani Srbije ravnopravni u Srbiji (a ne samo Srbi) i svi građani Hrvatske ravnopravni u Hrvatskoj (a ne samo Hrvati)”, ističe se u saopćenju VKBI-a, HNV-a i SGV-a.