Saradnik Patrijarha Pavla o Mladiću: Bio bih sretniji da ga nisam upoznao

DRUGI PIŠU

Patrijarh Pavle je rijetko kada govorio o politici te iznosio mišljenje o određenim ljudima.

Advokat Toma Fila, koji je bio blizak patrijarhu Pavlu u ispovijesti za Nedeljnik, je iznio jednu epizodu, priču o jednom njihovom susretu i kako se patrijarh Pavle interesovao šta se dešava na ratištu i šta ima da kaže Ratko Mladić.

“Mnoge političare sam upoznao. Stambolića sam poznavao i on mi se dopao. Sloba mi se, recimo, nije dopao. Za mnoge sam se ogrešio, imao sam mnogo predrasuda. Ipak, najveći dio su bili ljudi koje ne bih volio da vidim. Naročito ovih ratnih komandanata, među njima je i Mladić. Mislim da bih bio sretniji da ga nisam upoznao. Naročito kada sam vidio da je Mladić snimao svoje saradnike i onda pisao dnevnike – koji su inače vrlo čudni, jer kad god je bilo gusto, njega nije bilo – i onda sve to ostavio da ode u Hag, umesto da ih uništi. To jeste njegov rukopis, to sam provjeravao, ali mislim da su oni ipak pisani naknadno. I zato kažem da je to čovjek za koga bih volio da ga nisam upoznao”, rekao je Toma Fila za Nedeljnik.

A upoznao ga je upravo, jer ga je Pavle zamolio.

“Njegova svetost patrijarh Pavle je tražio da razgovaram s njim. Tražio je da ima pregled situacije, a u mene je imao poverenje. Rekao mi je: ‘Idite vi, obiđite to sve, pa ćete mi reći.’ Ja sam nosio humanitarnu pomoć i usput obišao ratište, i između ostalog se vidio s Mladićem. Kada sam se vratio, patrijarh me je s vrata pitao: ‘Da li smo okrvavili ruke?’ Kažem: ‘Nažalost, jesmo. I to mnogo.’

Odgovorio je: ‘Tako sam i mislio.'”

(Radio Sarajevo)

Komentari su zatvoreni