ŠAROVIĆA NE ZANIMA DODIK, NEŠTO DRUGO GA JAKO BRINE: “Za mene je mnogo veća opasnost ukoliko Republika Srpska…”

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović za N1 je kazao da ulazimo u jedan kritičan trenutak, te da ono što je najgore je da se čuju izjave samo jednog čovjeka.

“Dodik sam vodi igru o takvim važnim stvarima i nedopustivo je da se tako događa. Retorika ovakva, i na koji način se iznosi je loša, pogubna, opasna i mislim da to nije pravi put. Ako ima mogućnosti da se nešto desi, hajde da idemo, a u to da ideš sam, to sam ne možeš nositi”, istaknuo je.

Glas razuma

Na pitanje može li opozicija biti glas razuma, Šarović odgovara:

“Glas razuma će sigurno biti. Da li će uspjeti da spriječi Dodika, to će se već vidjeti, ali glas razuma i rekao bih i normalan pogled na te stvari.”

Kazao je i da nije tajna kako razmišljaju građani Republike Srpske.

“Da ih pitate jesu li za nezavisnost RS, većina bi bila za takvo nešto, ali postoji neka druga i treća strana koja gleda drugačije i neke stvari koliko bile priželjkivane one nisu realne”, istaknuo je.

U programu N1 je, danas, po prvi put, kako je rekao, pričao kakav je zahtjev imao dok je bio član Predsjedništva BiH.

“Kad su oni prenosili nadležnosti na nivo BiH ja sam bio u zatvoru. A prije tog zakona bio sam kod Ashdowna, pa me odveo u jednu prostoriju i rekao: “Gospodine Šaroviću, ne morate odstupiti sa mjesta člana Predsjedništva BiH, nećete imati nikakve sankcije. Vi samo treba da potpišete da ministarstvo odbrane i vojska prelaze na nivo BiH”. Ja sam to odbio i znao sam koju ću sudbinu da imam. I radi ovih mlađih generacija, ali su ovi neki drugi potpisali i digli ruke za takvo nešto. Nije jednostavno, ja bih volio da vratimo izvorne dejtonske nadležnosti”, istaknuo je.

Mogući scenarij

Može li međunarodna zajednica se ujediniti i sankcionirati Dodika i tu retoriku?

“O tome se sve više govori i to nije nemogući scenarij. Pogotovo što Dodik traži i provocira takvu jednu situaciju. Za mene je mnogo veća opasnost ukoliko Republika Srpska dobije snakcije”, naglasio je.

Ukoliko se to desi, istaknuo je, lično će biti toliko glasan da će da prozove one koji su krivi ukoliko RS dobije bilo kakve sankcije.

SB

Komentari su zatvoreni