SCHMIDT DAO POJAŠNJENJE: “Imat ćete posla sa mnom i tužiocima”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ranije je najavio rigorozne sankcije za one koji pokušaju izborne krađe.

U toj izjavio nije bio detaljan, sada je pojasnio o čemu se radi.

“Treba naglasiti da izbori jesu pravo građana i građanki, a ne pravo stranaka. Stranke ima da ponizno prihvate rezultate. Želio sam poslati signal da oni koji pokušaju manipulirati rezultatima mogu imati krivične konsekvence, a ja ću provjeriti da li je s tim povezano antidejtonsko djelovanje. Na osnovu toga ću povući poteze”, kazao je Schmidt za Avaz.ba.

O konkretnim kaznama koje je nazvao rigoroznim nije govorio, ali je obećao da će oni koji to pokušaju imati posla s njim i tužiocima.

“To zavisi od moje procjene. Oni koji misle da mogu utjecati na glasanje i manipulirati rezultatima, imat će posla s državnim tužiocima i sa mnom”.

Pojasnio je da je pravnik te zbog toga polazi uvijek od pretpostavke da je svako nevin, no iskustva u Bosni i Hercegovini mogu napraviti neke izuzetke.

“Iskustva koja se očituju u ovoj zemlji, odnosno procjene o isksutvima, nam ne dozvoljavaju da isključimo i mogućnost da ima pokušaja da se izborima manipuliše. Čak i kada ih ne bi bilo, opet bi bilo povoda da preventivno ovako nešto najavim i učinim. To treba da zapamte svi oni koji misle da mogu da utječu na glasanje i manipulišu rezultatima. Iz ličnog iskustva, mogu reći da mnogi građani nemaju povjerenja u ovdašnje stranke i to se mora promijeniti”.

Komentari su zatvoreni