Home Novosti BiH Schmidt večeras nameće izmjene Izbornog zakona BiH

Schmidt večeras nameće izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt namjerava večeras nametnuti izmjene Izbornog zakona.

Ovu informaciju je objavila UNA TV, ali i N1, pozivajući se na diplomatske izvore. Istaknuto je da će te izmjene biti drugačije od onih koje je prvobitno planirao nametnuti tokom jula.

Izmjene se odnose na izbor delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Izgledno je da će nakon izmjena broj delegata iznositi 23, dok će za donošenje odluka biti dovoljno 11 glasova, umjesto dosadašnjih šest.

Navodni prvobitni Schmidtov prijedlog o uvođenju cenzusa u svakom kantonu od tri posto pri izboru delegata izazvao je veliko nezadovoljstvo među strankama sa sjedištem u Sarajevu, dok su ovaj prijedlog podržale stranke s hrvatskim predznakom. Zbog toga su ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu održani protesti onih kojima je taj prijedlog neprihvatljiv, a za koji smatraju da se njime produbljuju etničke podjele.
Podsjećamo, Schmidt je samo donio tehničke izmjene Izbornog zakona. Između ostalog, utrostručene su novčane kazne za kršenje Izbornog zakona – sad mogu iznositi i do 30.000 KM.

Previous articleRIZIČNI POTEZI ALEKSANDRA VUČIĆA: EU mu prijeti prekidom pregovora, a on sve nade polaže u JEDNOG ČOVJEKA
Next articleNAKON ŠTO JE SCHMIDT NAMETNUO IZBORNI ZAKON: Odluka OHR-a mijenja Ustav FBiH – šta će biti drugačije?
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.