Čuvajmo Srebrenicu

SDA SE OBRATILA VIJEĆU ZA PROVEDBU MIRA: “Krajnje je vrijeme…”

“Sankcionisanje propagatora secesionizma je jedna od osnovnih funkcija PIC-a”, tvrde iz SDA.

Povodom sve učestalijih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o takozvanom mirnom razdruživanju, danas se oglasila Stranka demokratske akcije, koja traži da Vijeće za provedbu mira konačno reaguje na ovakve Dodikove istupe.

“Milorad Dodik već duži vremenski period djeluje direktno protiv stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini i usporava i blokira reformske procese. Njegove stalno ponavljane izjava kojima prijeti secesijom RS i rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, praćeno blokadom bh. institucija, onemogućava prijeko potrebni politički i društveni dijalog kojim bi trebalo da se ubrzaju integracijski procesi u korist svih građana i naroda u BiH.

Umjesto da sve političke snage u BiH budu usmjerene u ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što bi našoj zemlji omogućilo dobijanje kandidatskog statusa i opći napredak, prinuđeni smo da odgovaramo na prijetnje secesionizmom koje svakodnevno upućuje Dodik. Krajnje je vrijeme da PIC prestane uzmicati pred političkim siledžijstvom te da sankcionisanjem propagatora secesionizma spriječi destabilizaciju u zemlji. To je, osnovna obaveza PIC-a definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Londonskom konferencijom”, navodi se u saopćenju SDA.

(Oslobođenje)

Komentari su zatvoreni