Sedamnaestogodišnja Amina Mekić govorila o genocidu u Srebrenici u britanskom Domu lordova

0

U britanskom Domu Lordova u Londonu predstavljena je tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. Među govornicima su bila četiri lorda i tri člana britanskog parlamenta, te 17-godišnja Amina Mekić porijeklom iz BiH koja je bila najmlađa među njima.

Amina je rođena u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz Bosne i Hercegovine. Njena porodica dolazi iz Sarajeva.

“U ratu smo izgubili mnogo članova najuže porodice. Nedavno smo pronašli ostatke mog djeda i daidže. Mi ne znamo kako i gdje su ubijeni. Još uvijek niko nije odgovarao za njihovu smrt iako je je od toga prošlo više od 25 godina. Mnogi od nas su raseljeni širom svijeta. Moja porodica je tokom rata došlu u Birmingham u Velikoj Britaniji. Od početka sam pohađala Bosansku dopunsku školu u Birminghamu i član sam bosanske folklorne grupe ‘Mladost Bosne'”, kazala je Amina u uvodu.

Njen govor bio je tužan, ali u isto vrijeme protkan ponosom što je kao jedna mlada Bosanka smogla snage da govori o stradanjima i patnjama svoje porodice i svoga naroda na jednom prominentnom mjestu kao što je Dom Lordova.

“Biti u prilici da govorim u Domu Lordova u ime bh. omladine bila je čast jer mi je to omogućilo da dalje razvijam razumijevanje genocida u Srebrenici. Uvijek ću biti zahvalna fondaciji ‘Remebering Srebrenica’ za posao koji oni rade zajedno sa BH UK Network (Zajednicom BH udruženja u Velikoj Britaniji) i što su mi omogućili da učestvujem u nečemu tako značajnom za našu domovinu”, naglasila je.

Tema za obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici za 2019. godinu je “Premošćivanje podjele-suprotstavljanje mržnji”. Temu je predstavio državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, Rt. Hon. Clan Parlamenta Jamesa Brokenshirea.

Organizacija Remembering Srebrenica je osnovana 2013. godine i sjedište je u Birminghamu. Do sada su uspjeli da obrazuju vise od 90.000 mladih Britanaca o genocidu u Srebrenici, a organizovali se preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Također, organizovali su 1.200 Britanaca posjetu Memorijalnom centru u Potočarima.

Prisutnima su se obratili Lord Bourne iz Aberystwytha, Rt Hon. Lord Pickles, Richard Burden MP Ian Blackford MP, Rt Hon. Baroness Warsi, The Rt. Hon. Wallace iz Tankerness QC; Prijedorčanka Amra Mujkanović kao i Dr. Vakar Azmi OBE (Waqar), predsjednik Fondacije “Remembering Srebrenica”.

Na kraju svog obraćanja Amina je pročitala “Molitvu” za sve žrtve genocida u nadi da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

(Klix.ba)

Odgovori