Čuvajmo Srebrenicu

SENAD BRATIĆ OSRAMOTIO VOŽDA IZ LAKTAŠA: „Kad sam podnio ostavku svi poslanici su se ogradili od svega ovoga…“

Senad Bratić, bivši potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske danas je za N1 televiziju govorio o svojoj ostavci

Bratić je ranije rekao da je ostavku podnio zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS-a, ne želeći da inicijativa SDA, čiji je član, doprinese međuetničkom nerazumijevanju i podizanju tenzija.

“Mislim da je želja politike bila da se pred odlazak u Beograd napravi neko jedinstvo pozicije i opozicije spram mene kao predstavnika bošnjačkog naroda u NSRS i ova deklaracija SDA je bila samo izgovor za taj politički kurs koji je bio tada. Ružna poruka je to bila što se tiče pitanja demokratije konkretno u NSRS-u jer je poslata poruka da poslanici nemaju pravo na stavove”, kazao je.

Također, Bratić je rekao i kako je razgovarao sa kolegama poslanicima NSRS-a nakon cijele situacije, te da je imao puno poziva i od kolega Srba te da su kolege mahom izrazile žaljenje što je došlo do toga.

“Kazali su da nisu samo Bošnjaci gubitnici, nego da su svi gubitnici. Ovaj događaj koji se zbio, a povod za njega je apsurd, apsolunto ne doprinosi dobrim odnosima kako u NSRS, tako i na terenu. Sve i jedan kolega poslanik se ogradio od svega ovoga”, poručio je.

Također, istakao je i kako su naređenja dolazila od pozicije u RS-u.

“U tom momentu je je iz NSRS poslana poruka da se želi jednom narodu nametnuti predstavnik za koga nisu glasali”, izjavio je Bratić za N1.

Na pitanje ko će biti njegov nasljednik, Bratić je rekao:

“Ne želim hiopotetički da govorim, međutim bolje da ovu temu dovršimo kada budemo imali realizaciju te aktivnosti. U medijima se spominje Denis Šulić kojeg su izabrali glasači SNSD-a i sigurno da nije neko ko može da ima legitimitet da predstavlja povratnike Bošnjake u entitetu RS. Mislim da je jedna korektna saradnja između nas dvojice, ali što se tiče politike, ovo ipak nije primjer dobre demokratije; izraz je nečega drugog i nije politička snaga i mjera koja bi trebala biti u demokratiji”.

O stavu SDA nakon njegove ostavke je kazao:

“Naš kurs prema ovoj politici mora da ima odgovor. Ja nisam za to da se još više podižu tenzije i rekao sam da sam, ne želeći da se ovo u javnosti predstavi na polarizaciju jednog i drugog naroda, i podnio ostavku. Činjenica je da se političkom silom ne može ništa postići. Ovo je samo jedna ružna poruka nama povratnicima na prostor entiteta RS i ružna poruka SDA da se njihov legitimni predstavnik na ovakav način pokušava smijeniti zbog stavova koji su u skladu sa Ustavom, u skladu sa zakonima, jer u toj Deklaraciji stoji da sve ono za šta se zalaže SDA će biti u skladu sa zakonima BiH a i u tom slučaju entiteta, kako FBiH, tako i RS-a”.

Bratić je komentirao brojne rekacije koje su stigle na deklaraciju SDA.

“Iskreno i politički i ljudski, ovo je bio samo jedan izgovor, jer je činjenica da je Savez nezavisnih socijaldemokrata imao platformu koja je maltene bila udar na Dejtonski sporazum, kada se govorilo o samostalnosti RS i svemu što nije bilo u skladu sa Ustavom i kad uzmemo i Hrvatski narodni sabor, kada je u aprilu izašao sa svojom platformom u kojoj govori o tri teritorijalne jedinice, bile su više udar na ustav BiH nego naša deklaracija koja nedvosmisleno kaže da će svi ciljevi biti uz kompromis i dogovor s drugim strankama”, kazao je Bratić u razgovoru za N1.