Čuvajmo Srebrenicu

ŠEŠELJ NEĆE DA BUDE RATNI ZLOČINAC: Zatražio pravo da se žali na osuđujuću presudu

Ukazuje se da je Mehanizam Šešelju uskratio pravo da učestvuje u drugostepenom postupku i zahtjeva se pravo na ulaganje žalbe na presudu kojom ga osuđuju.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poslao je zahtjev predsjedniku Mehanizma za međunarodne krivične sudove da mu se omogući ulaganje žalbe i utvrđivanje roka za najavu žalbe na osuđujuću presudu za progon Hrvata u Hrtkovcima, u Vojvodini.

Žalbeno vijeće Mehanizma osudilo je Šešelja na kaznu od 10 godina zatvora zbog podsticanja na progon, deportaciju i druga nehumana djela, kao i zločine protiv čovječnosti i za činjenje progona 1992. godine.

Prethodno je, 14. juna 2016. godine, prvostepeno vijeće Haškog tribunala izreklo Šešelju oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, nakon što je lider radikala proveo 12 godina u pritvoru.

U podnesku Šešelja upućenog Mehanizmu navodi se da je nakon što je tužilaštvo Mehanizma uložilo žalbu na oslobađujuću presudu, žalbeno veće Mehanizma imalo samo dve mogucnosti i to da potvrde presudu ili da je ukinu i predmet vrate na prvostepeno suđenje.

– Mehanizam je mimo svih pravila preinačio prvostepenu oslobađajuću presudu Šešelju, proglasio ga krivim za jedan dio optužbe i izrekao mu kaznu od 10 godina, koju je on već izdržao u neprimjereno dugom pritvoru – navedeno je u podnesku koji je prenio Mehanizam u Hagu.

Ukazuje se da je Mehanizam Šešelju uskratio pravo da učestvuje u drugostepenom postupku i zahtjeva se pravo na ulaganje žalbe na presudu kojom ga osuđuju.

– Žalbeno vijeće koje je osudilo Šešelja nije izvelo ni jedan jedini dokaz, nisu vidjeli ni jednog jedinog svjedoka ili vještaka. Nisu učestvovali u postupku, a presudili su kao da su postupak vodili – piše u podnesku.

Kako se navodi, Žalbeno vijeće je “imalo za cilj da ”pokrije” dugogodišnji Šešeljev pritvor u Haškom tribunalu” i da preinače oslobađajuću presudu u osuđujuću i na taj način naprave “presedan kakav nije zabilježen”.

– Ako bi se presuda Žalbenog vijeća Mehanizma smatrala konačnom, onda bi Šešelj ostao uskraćen za učestvovanje u drugostepenom postupku. To što je Žalbeno vijeće željelo da pokrije Šešeljev pritvor nije i ne može biti pravni argument za izricanje nezakonite presude – zaključije se u podnesku.

Loading..