SIN RATNOG ZLOČINCA TRAŽI DA MU OTAC BUDE HITNO PUŠTEN NA SLOBODU: “Mora da se liječi u Rusiji ili Srbiji zbog…”

0

– Prije su govorili da je razmatranje u decembru 2019. godine, ali sada je taj datum promijenjen. Ne zna se kada će ga razmatrati – napominje Darko Mladić.

Porodica generala Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu u zatvoru u Hagu, zabrinuta je za njegovo zdravstveno stanje i zahtijeva da bude odveden na liječenje u Rusiju ili Srbiju, izjavio je generalov sin Darko Mladić u ruskoj Dumi.

– Radimo na novim zahtjevima da bi ga odmah pustili na liječenje u Rusiju ili Beograd, jer uslovi u kojima boravi ne doprinose poboljšanju njegovog zdravlja – rekao je Darko Mladić na prezentaciji knjige u Dumi.

On je naveo da je zdravlje generala uglavnom stabilno, ali da je porodica zabrinuta, jer Mladićevi najbliži ne vjeruju haškim ljekarima, prenosi “Sputnjik”.

– Imao je tri jaka moždana udara, mnogo manjih udara, infarkt. Prošlog ljeta sve vrijeme mu je skakao pritisak. Imao je pritisak 220, a haški ljekari su rekli da je to za njega normalno. Ruski i srpski ljekari skretali su pažnju da mu je pogrešno liječen pritisak. Davani su mu lijekovi koji se međusobno ne kombinuju – ukazao je Darko Mladić.

On je naveo da porodica dugo nije dobijala informacije zdravlju generala Mladića.

– Zašto kažem da je Rusija spasila život generalu Mladiću? Zato što je problem njegovog zdravlja bio prisutan svih ovih godina. Upravo Rusija je poslala ljekare koji su utvrdili pravo stanje njegovog zdravlja. Pre toga ljekari iz Haga nisu davali nikakve informacije o njegovom zdravstvenom stanju – u avgustu su mu snimili glavu, ali nam nisu davali snimak, samo opis da je došlo do nekog pogoršanja. Ali, onog dana kada su odlučili da zamijene sudije, ljekari su odmah pozvali advokate i dali im snimak – naveo je Darko Mladić.

On je rekao da porodica strahuje da Ratko Mladić ne doživi razmatranje žalbe na presudu, budući da datum razmatranja za sada nije poznat.

– Prije su govorili da je razmatranje u decembru 2019. godine, ali sada je taj datum promijenjen. Ne zna se kada će ga razmatrati – napominje Darko Mladić.

General Ratko Mladić nalazi se u pritvoru u Hagu od 2011. godine, a prvostepenom presudom osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

(SB)

Odgovori