Sinanović: Suđenje za genocid u Kravici je bruka beogradskog pravosuđa

0

Predsjednica Udruženja “Žena Podrinja” iz Bratunca, Šukra Sinanović, izjavila je danas nakon suđenja osmorici optuženih za ratne u zločine u Kravici kod Bratunca da porodice žrtava više nemaju povjerenja u beogradski sud.

 

– Ovo je bruka i sramota od pravosuđa u Srbiji. Ovdje nije niko ništa, ni bio tu, ni optužen, ni izvršio genocid, a ko je onda ubio više od 1.300 ljudi, gdje je moj muž i ostala moja rodbina – rekla je Sinanović za Anadoliju. Ona je rekla da su na današnjem suđenju samo slušali snimke izjava optuženih koji negiraju krivicu.

– Oni danas slobodno šetaju ovim gradom i čitavom Srbijom, a naše najmilije tražimo po mnogobrojnim grobnicama – rekla je Sinanović. Ona je dodala da je porodicama potrebno da krivi budu osuđeni za genocid koji se dogodio.

Na današnjem suđenju u slučaju “Srebrenica” osmorici pripadnika MUP-a Republike Srpske optuženim da su izvršili ratne zločine nad civilima u Kravici kod Bratunca preslušavane su izjave dvojice koji ne žele da se izjašnjavaju na glavnom pretresu, dok je jedan od optuženih ostavio mogućnost da će se izjasniti do kraja glavnog pretresa.

Suđenje u ovom slučaju je počelo 6. februara, a optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru zemljoradničke zadruge Kravica, općina Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

U optužnici je navedeno da su “Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, općina Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca bosanskih muslimana”.

Optuženi se brane sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

 

Faktor.ba

Odgovori