SJEĆANJE NA 7.MAJ: Let koji je promjenio sudbinu Srebrenice i Žepe

0

Heroji koji su ginuli u zraku

 

 

Danas, 7. maja, 2018. godine navršavaju se 23 godine od misterioznog pada helikoptera ARBiH na Igrišniku iznad Žepe.

Nakon pada ovog helikoptera, obustavljen je “zračni most” za Žepu i Srebrenicu.

Ovaj nesretni događaj se itekako odrazilo na sudbinu ovih enklava, jer su na slobodnoj teritoriji ostali komandant 28. divizije Naser Orić i 15 njegovih saboraca, oficira koji su završili Ratnu oficirsku školu u Zenici i trebali su da se narednim letom vrate u Srebrenicu. Helikopter je s heliodroma Višća kod Živinica poletio za Žepu u 2.10 sati 7. maja 1995., a let je trebao trajati 23 minute.

Na heliodromu Igrišnik na Žepskoj planini komandant 285. žepske brigade, pukovnik Avdo Palić i major Dževad Brgulja, inače pilot, čekali su s grupom žepskih boraca.

Letjelicu je gađala protivzračna odbrana Vojske RS iznad Han-Pijeska, ali je nije pogodila. Svjedoci pamte da je helikopter došao iznad Žepe i, kada je krenuo da se spušta na Igrišnik, gdje mu je naloženim vatrama bio obilježen improvizirani heliodrom, začuo se prasak.

Helikopter je pao, a poginuli su piloti Džemal Malkić iz Živinica i Enver Čokić iz Đurđevika, letač tehničar Izet Džambić iz Dobrinje kod Tuzle te putnici dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović, Nurudin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović.

U stručnom izvještaju koji je nakon uviđaja potpisao Dževad Brgulja, piše: “Na dijelovima helikoptera koji nisu potpuno uništeni, nismo pronašli tragove pogodaka iz vatrenog naoružanja.”

U najtežim trenucima za Goražde poginuli pilot Džemal Malkić smogao je snage i hrabrosti da izvrši skoro nemoguće letove, a poslije toga i nekoliko letova za Žepu. Pričali su za rahmetli pilota Malkića da ga je majka često pitala: “Zašto, sine, letiš u tu Žepu, pa zar nema niko drugi osim tebe?”

On je odgovorio: “Majko, kada vidim koliko se nama taj naš narod, onako ucviljen, gladan i bos, obraduje, ja ne mogu a da ne letim za istočnu Bosnu.” Pilot Željko Jagić iz Tuzle je, također, često letio za Srebrenicu.

PILOTI ARMIJE RBiH PONOSNO ISTIČU:
– 7.000 ratnih letova, skoro 30.000 prevezenih ljudi. skoro 3.000 tona prevezenog tereta, skoro 3.000 prevezenih ranjenika.

– Ove heroje bosanskog neba spominjaće Bihać, Goražde, Mostar, Žepljaci, Srebreničani, borci sa Treskavice, Vlašića, Grmeča… Zahvaljivat će im oni kojima su u posljednjem trenutku život spasili.

Neka se dobro dobrim pominje. Neka je rahmet dušama bosanskih šehida – heroja i neka se njihova imena i djela vječno pominju i ne zaborave u Rodu, Zavičaju i Domovini.

Amin

Odgovori