Sjećanje na heroja odbrane Žepe: Avdo Palić odveden Mladiću i od tada mu se izgubio svaki trag

Pukovnika Armije Republike BiH i komandanta odbrane Žepe Avdu Palića 27. jula 1995. godine, zarobio je nakon pada i Žepe pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir i doveo ga na komandno mjesto kod generala Ratka Mladića… Ostat će misterija na koji način je Palić ubijen prije nego je pronađen godinama kasnije u jednoj od brojnih masovnih grobnica

 

 

Palić je nestao u julu 1995. godine kada je išao na pregovore sa Ratkom Mladićem kako bi ženama, starcima, djeci, bolesnim i ranjenim obezbijedio siguran izlazak iz enklave Žepa koja je trebala biti zaštićena zona UN-a. Palića su Mladićevi vojnici uhapsili u prisustvu vojnika UN-a, nakon čega mu se izgubio svaki trag.

“Ja sam dužan pregovarati s zločincima sve dok ijedno dijete u Žepi može biti spašeno”, posljednje su Avdine riječi pred odlazak na pregovore s kojih se nikada nije vratio.

Nakon što je kobnog 27. jula odveden, Palić je narednih 15 dana proveo u Rogatici gdje ga je ispitivao tadašnji načelnik bezbjednosti Generalštaba i haški optuženik Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini odakle ga je izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i od tada mu se izgubio svaki trag.

Tolimir i Palic dan prije Paliceve otmice u Zepi

Prema saznanjima bliskih Generalštabu VRS, iako je Palić u Vanekovom mlinu evidentiran od strane Međunarodnog komiteta crvenog krsta, on je odveden i likvidiran upravo po naređenju generala Mladića. Ovi izvori tvrde da je Mladić u noći 4. na 5. septembar u prilično alkoholiziranom stanju zatražio od Pećanca da mu “dovede” Avdu Palića…

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice u novembru 2001. godine, ali nisu bili identifickovani sve do augusta 2009. godine. Lokacija na kojoj je mučki ubijen Avdo Palić nije poznata. Prema nalazima obdukcije zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

U haškoj presudi general Vojske RS Zdravku Tolimiru, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao zločin genocida okvalikovano je i ubistvo pukovnika Avde Palića. Palić je sahranjen u augustu 2009. godine haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu uz najviše vojne počasti.

POVEZANO: Avdo Palić – priča bez kraja

Komentari su zatvoreni