Sjećanje na heroja Srebrenice: Nastavnik Akif je dnevnik i olovku zamijenio puškom (foto)

Preživjeli Srebreničani, rodbina, saborci i prijatelji, na Starom Gradu u Srebrenici su obilježili 22. godišnjicu pogibije heroja, pukovnika i zlatnog ljiljana, Akifa Ustića, koji je zajedno sa još 22 saborca poginuo 13. oktobra 1992. godine u mjestu Zalazje.

Ustić je bio zamjenik komandanta 28. divizije koju je predvodio Naser Orić i osnivač Prvog srebreničkog bataljona.

„On je prije agresije bio nastavnik koji je djecu učio plemenitim vrijednostima, poštovanju, a prije svega da budu dobri ljudi. Sa agresijom na BiH došla su teška vremena, tako da je rahmetli Akif dnevnik i olovku zamijenio puškom. Ostalo je zapamćeno da su mnoge srebreničke majke nakon njegove pogibije muškoj djeci nadjevale ime Akif, po heroju koji je svoj život položio za budućnost naše domovine“ kazao je Alija Tabaković, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Dobrovoljnim prilozima Srebreničana tokom 1993. godine na Tsarom Gradu je izgrađeno turbe u čast poginulog Akifa i njegovih vojnika. Turbe je, kao i svi ostali objekti koji pripadaju bošnjačkoj kulturi i Islamskoj zajednici, uništeno 1995. godine tokom genocida.

Turbe je obnovljeno od 2005. do 2008. godine sredstvima Fonda za zaštitu šehidskih mezarja Kantona Sarajevo.

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close