SKANDAL NA SAJMU KNJIGE U SRBIJI Oduzeli štandove dvjema izdavačkim kućama i dali ih Šešeljevoj “Velikoj Srbiji”

0

Odbor za organizaciju Beogradskog sajma knjiga donio je nedavno skandaloznu odluku, kada je oduzeo štand djema manjim izdavačkim kućama i dodijelio ga “Velikoj Srbiji”, čiji su vlasnici Vojislav Šešelj i još šest članova Srpske radikalne stranke, saznaje “Blic”.

Odbor je početkom jula “podijelio” štandove izdavačkim kućama koje će se promovisati na Beogradskom sajmu knjiga, koji se tradicionalno održava u oktobru. Tada su “Karpos” i “E-buk” dobili veliki štand, na kom su se predstavili i godinu dana ranije.

Ipak, na takvu odluku se žalilo Društvo za izdavačku delatnost “Velika Srbija”, čiji je većinski vlasnik lider SRS Vojislav Šešelj, i njihova žalba je usvojena.

– Tačno je da se to dogodilo. Ponudili su nam drugi štand i praktično rekli “uzmite ili ostavite”. Mi smo to prihvatili, jer nismo u poziciji da biramo. Imaćemo goste iz inostranstva. Ali, to nije principijelno i nije u redu – navodi za “Blic” Dejan Aničić, direktor “Karposa”.

Što je bio razlog da se dvjema manjim izdavačkim kućama oduzme štandi isti dodijeli “uglednoj” “Velikoj Srbiji” nismo dobili odgovor. “Blic” je tim povodom pozvao Zorana Avramovića, predsjednika Odbora Beogradskog sajma knjiga, ali on nije odgovarao na naše pozive i SMS poruke.

Također, kontaktirali smo i Pres službu Sajma knjiga, ali nam je rečeno da oni o tome ništa ne znaju.

– Mi tek počinjemo da radimo u septembru. Pokušaćemo da saznamo da li je Odbor odredio nekog za saradnju sa medijima i ako dobijemo informaciju ko je u pitanju, pozvaćemo vas – rečeno je “Blicu” u Pres službi, ali naknadnog poziva nije bilo.

Vlasnici radikali i pravni savetnik Šešelja

Jasno je da ovakva odluka Odbora Sajma knjiga nema veze sa bogatom ponudom i izuzetnim djelima “Velike Srbije”. Prije će biti da je nešto drugo, mada nema razumnog opravdanja da se djelima osuđeno ratnog zločinaca Vojsilava Šešelja daje toliki prostor za promociju.

Inače, Šešelj ima 56 odsto vlasničkog udjela u toj izdavačkoj kući, 14 odsto ima Milorad Mirčić, poslanik SRS, 10 odsto je u vlasništvu Ljiljane Mihajlović, dok po pet odsto imaju radikali Gordana Pop Lazić, Dragan Todorović, Stevo Dragišić i Šešeljev pravni savjetnik Milan Terzić.

Neka od djela autora Vojislava Šešelja, koja bi mogla da se nađu na štandu “Velike Srbije” su: “Četnička sablja nad osmanlijskom glavom”, “U čeljustima ku**e Del Ponte”, “Lažljiva haška pederčina Džefri Najs”, “Engleski pederski isprdak Toni Bler”, “Politički ortakluk Kurve del Ponte i Kurve del Koštunice”, “Vatikan glavno Satanino gnezdo”, “Očerupana Haška ćurka Kristina Dal”, “Smežurano kengurovo mudo Kevin Parker”, “Milošević hapsi radikale”…

(Index.ba)

Odgovori