Home Novosti Skandal u Splitu: Grb iz ustaške NDH na aerodromu

Skandal u Splitu: Grb iz ustaške NDH na aerodromu

“Ranom jutranjom linijom išao sam za Zagreb, i u autobusu koji prevozi putnike, među kojima i turiste, me dočekao veliki ustaški grb, s prvim bijelim poljem na tapeciranoj podlozi u autobusu. Momentalno sam se iživcirao i fotografirao tu sramotu.

Taj autobus nije u privatnom vlasništvu da u njega netko stavlja grbove iz vremena ustaške NDH. Taj autobus je, koliko je meni poznato, vlasništvo Zračne luke Split, a koja je pak u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave, dakle svih nas građana.

Ako želi neka vješa sebi takav grb u spavaću sobu, nemam ništa protiv, ali takvo znakovlje nema što raditi u javnim, državnim autobusima. Mi imamo naš grb s krunom, prvim crvenim poljem i nemam ništa protiv da se cijeli autobus izlijepi našim, službenim hrvatskim grbom'”, kaže nam Splićanin koji nam je i poslao spornu fotografiuju, a koju smo s upitima potom prosljedili suvlasnicima aerodroma (gradovi, ministarstva…), samom aerodromu, Vladi RH, Ministarstvima…, piše Slobodna Dalmacija.

“Vjerojatno će sada neko objašnavati da je taj grb povijesni, ovo ono, ali ta osoba koja ga je postavila u autobus sigurno nije htjela stvarati aluzije na povijest, nego na propalu državu i najveću nesreću našeg naroda – NDH”, kaže taj ogorčeni građanin.

Iz ovog lista tražili u komentar Zračne luke Split, međutim sekretarica je rekla da su svoje očitovanje poslali Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a sve nakon što mi upit poslali Ministarstvu. I potom nam je to Ministarstvo poslalo očitovanje koje SD prenosi u cijelosti:
“Odmah po zaprimanju Vašeg upita od Uprave Zračne luke Split zatražili smo očitovanje o navedenoj situaciji. Rečeno nam je kako podloga za odlaganje prtljage u autobusu koji spominjete izvedena teksturom crveno-bijelih kvadrata, a koja kao takva može izazvati neodgovarajuće poimanje na način koji i sami navodite.

Ista je, radi navedenog i dotrajalosti, zamijenjena te se ne nalazi ni u jednom autobusu koji prevozi putnike od zrakoplova do Zračne luke.

Ovim putem željeli bismo se, u ime Ministarstava i Zračne luke Split, ispričati svim putnicima koji su se radi navedenog našli u neprimjerenoj i neugodnoj situaciji, a što nikako nije bila namjera i zbog čega još jednom izražavamo žaljenje”, navode u Ministarstvu Olega Butkovića.

Oštro je reagirao i gradonačelnik Trogira Ante Bilić, jednog od gradova suvlasnika.

“Do sad nam se nitko nije obratio po ovom pitanju. Vaš upit i fotografija koju ste nam poslali prva su informacija koju smo dobili. Naravno da sam odmah zatražio očitovanje Uprave Zračne luke Split temeljem konkretne fotografije. Republika Hrvatska ima svoja službena državna obilježja, a ako je fotografija autentična jasno je da se u ovom slučaju radi o neprimjerenom i neprihvatljivom znakovlju.

Kako se radi o tvrtki kojoj je većinski vlasnik država, a ostali suvlasnici jedinice lokalne samouprave, te o prostoru u kojem se kreću brojni državljani RH, ali i ostalih država koji bi mogli biti uvrijeđeni takvim znakovljem, ova situacija traži brzo djelovanje.

Od Uprave smo u skladu s našim ovlastima zatražili da što prije utvrditi autentičnost fotografije, ukloniti sporni znak ako je zaista tu te da se ispita kako je do toga uopće došlo i tko je sve odgovoran za takvo što. Grad Trogir kao vlasnik 10% dionica Zračne luke Split ima svog člana Nadzornog odbora i, ponavljam, napravit ćemo sve u skladu sa Statutom i zakonima RH da se ovaj slučaj u cijelosti ispita.

Naš stav je nedvosmislen po pitanju ovakvog znakovlja, a siguran sam da svi koje je ono uznemirilo očekuju ispriku službenih predstavnika ili tijela društva što ćemo svakako i predložiti nakon utvrđivanja činjenica”, kaže gradonačenik Bilić za ‘Slobodnu’.

Također, reagirao je i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović te je na sporni grb upozorio predstavnike Zračne luke.

Za mišljenje su iz SD upitali historičara Tvrtka Jakovinu.

“Od 1945. početno bijelo polje nije “povijesni grb”, kako neki navode, nego grb koji se koristio u vrijeme ustaške NDH, i oni koji ga postavljaju žele i poslati poruku o njihovom simpatiziranju te propale države”, kaže Jakovina, te nastavlja:

Ustaški simboli, poklici i znakovlje je svugdje oko nas već desetljećima. Kazni nikada nije bilo, a kako odmiče vrijeme i kako postaje jasno da su sudovi suradnici takve prakse, lokalne i državne institucije, Hrvatska televizija i znanost često promotori ili branitelji, a oni na samom vrhu države, koji bi trebali štititi hrvatsko pripadništvo pobjedničkom bloku država, često ne čuju ili ne razumiju što sve to znači, posve mi je logično da imate ustašiju gdje god se okrenete.

Nema zemlje u Europi gdje su takve prakse ovoliko lake, nekažnjive, neproblematične, odnosno promovirane, tolerirane i smatrane dobrim hrvatstvom. Ustašizacija društva nije samo borba protiv “prartizana”, već je i propuštanje fašizacije društva, a to je pravi strah koji iza svega stoji, ono što bi državni mehanizmi morali prepoznvati.

U društvima bez jasne ideje kuda i kako dalje i što očekivati u budućnosti, normalno je da je normalno susretati se s fašističkim simbolima posvuda”, zaključuje Jakovina.

(Radio Sarajevo)

Previous articleŽeljko Komšić o gradnji Pelješkog mosta: “Ne mogu da vjerujem da nam pred očima otimaju komad po komad države”
Next articlePotresna povratnička priča iz Vlasenice: Asim je jedini povratnik u naselju Peševina (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.