SKANDALOZNO: Čovićev ministar, Josip Grubeša predložio da se pomilovanje odobri i ratnim zločincima

0

Na 99. sjednici Vijeća ministara BiH, naći će se Nacrt zakona o izmjenama Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, tačnije ministar Josip Grubeša. Izmjenama se predlaže da se pomilovanje odobri za krivična djela genocida, ratnih zločina, što trenutnim zakonom nije moguće.

 

 

Prema trenutnom Zakonu Bosne i Hercegovine o pomilovanju, odnosno članu 3. ovog zakona, “pomilovanje se ne može dati za krivična djela genocida, ratnih zločina ni zločina protiv čovječnosti”.Klix.ba saznaje da bi se novim prijedlogom, koji će se razmatrati na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, za kaznena djela genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, pomilovanje moglo dati nakon izdržane tri petine kazne.
Također, novim izmjenama bi se definisalo da se za izrečenu kaznu dugotrajnog zatvora pomilovanje može dati nakon izdržane tri petine te kazne.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša navodi da za provođenje izmjenjenog Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju nisu potrebna dodatna finansijska sredstva, odnosno da bi stavljanjem u funkciju predloženog zakona došlo do djelimičnog oslobađanja od izvršenja kazne zatvora osuđenih lica, što bi za posljedicu imalo umanjenje troškova izdržavanja kazne.

Važećim zakonom nije dozvoljeno pomilovanje za djela genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

 

 

(Klix.ba)

Odgovori