Čuvajmo Srebrenicu

Smajić: Nezakonito imenovani novi članovi Nadzornog odbora RTV Srebrenica

Direktorica JP JS RTV Srebrenica Mediha Smajić ocjenjuje da je jučerašnja odluka Skupštine općine Srebrenica o imenovanju novih članova Nadzornog odbora JP JS RTV Srebrenica direktno kršenje zakona o javnim preduzećima RS-a, statuta preduzeća, etičkog kodeksa i drugih podzakonskih akata.

U saopćenju za javnost je ustvrdila da su novi članovi NO “uglavnom članovi SDP Srebrenica, osobe koje ne ispunjavaju i osnovne uslove za obavljanje ove funkcije” te poziva OSCE, OHR, kao i istražne organe da se uključe u ovaj slučaj i zaustave proces „utjecaja politike na ovu medijsku kuću“.

Povezani članci

Smajić podsjeća da su Ombudsmeni BiH njenu raniju smjenu iz 2015. godine ocijenili kao politički motivisanu i kao pritisak na medije te stavljanje pod političku kontrolu.

– Nigdje se ne krši zakon kao u Srebrenici i to mirno posmatraju upravo oni koji bi trebali ukazivati i štititi vladavinu prava. U Srebrenici ne treba nikakav valjan razlog da bi se neko smijenio ili da bi se neki proces dovršio onako kako zakon nalaže već je potrebno samo da ste bliski s licima koji u političkom smislu upravljaju Srebrenicom, a vidjeli smo ovih dana da su njihove metode uglavnom nasilje i sila – tvrdi Smajić u saopćenju za javnost.

Navodi da, prema njenim informacijama, u narednoj sedmici slijedi “isti scenarij koji je primijenjen 2015. godine” kada je smijenjena s funkcije direktorice JP JS RTV Srebrenica i to “samo zato što je kritikovala političare”.

Izvor Faktor