Smijenjen Ćamil Duraković

Ćamil Duraković smijenjen je danas sa pozicije predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, potvrdio je Srni potpredsjednik Skupštine Radomir Pavlović.

Kako je navedeno u odluci, Duraković je smijenjen “zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica”.

Pavlović je rekao da je za smjenu glasalo 15 odbornika, dok je jedan bio protiv.

Podsjetimo, prijedlog za opoziv Durakovića podnijeli su odbornici srpskih stranaka u Skupštini.

“Za posljedice koje će uslijediti nakon moje smjene Srbi će snositi odgovornost, jer incijativa za moju smjenu nije došla od Bošnjaka, nego od Srba. Pitam se koji je Bošnjak spreman da pristane na uslove Milorada Dodika. Sutra ćemo vidjeti kakvo će biti tajno glasanje”, kazao je Duraković uoči sjednice.

Napomenuo je da je njegova smjena inicirana nakon što je zbog negiranja genocida podnio krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poslije toga je najavio da će Duraković biti smijenjen nakon ljetnih odmora.

Podvukao je da je u ovom momentu odluka kluba Bošnjaka jasna te da su javno rekli “da neće biti drugog prijedloga za predsjednika Skupštine”. Na osnovu zakona, rok je 60 dana da se imenuje predsjednik Skupštine koji mora biti Bošnjak.

Komentari su zatvoreni