Čuvajmo Srebrenicu

Smijenjeni Fejzićevi i kadrovi SNSD-a

Na nastavku sjednice Skupštine opštine Srebrenica imenovano je pet direktora javnih ustanova, a pozicija tvrdi da je izabrala nestranačke ljude

Nastavak 5. redovne sjednice Skupštine opštine Srebrenica jučer je donio nova razrješenja i imenovanja vršilaca dužnosti direktora javnih ustanova i institucija, koje je ranije imenovala većina koju je predvodio SNSD. Nakon što je došlo do formiranja nove skupštinske većine, koju čini 11 odbornika, četiri iz SDA, dva iz SDS-a, po jedan iz Srpske radikalne stranke, PDP-a, Stranke za BiH i Pokreta za preokret, te bivši odbornik SDP-a, došlo je i do postavljanja kadrova na mjesta gdje su direktori i po dvije godine bili vršioci dužnosti.

 

Standardna procedura

Tako su jučer smijenjeni v.d. direktor RTV Srebrenica Adem Mehmedović, v.d. direktorica Kulturnog centra Slađana Petković, v.d. direktorica Centra za socijalni rad Vesna Jovanović i v.d. direktorica Dječijeg vrtića Tifa Efendić, koja je ujedno i odbornica SDA (dijela koji je bio uz SNSD). Smijenjen je i predsjednik Općinske izborne komisije Nermin Alivuković, koji je u međuvremenu izabran za zamjenika načelnika Srebrenice. Smijenjen je i cijeli Upravni odbor Doma zdravlja Srebrenica. Od svih v.d. direktora nije smijenjen samo Slaviša Petrović (pretpostavlja se da je kadar DNS-a).

Na ove pozicije su imenovani v.d. direktori Suljo Čakanović (RTV), Senad Subašić (Kulturni centar), bivša pomoćnica načelnika Ćamila Durakovića Biljana Rakić (Centar za socijalni rad) i Mirela Hodžić (Vrtić). Za predsjednika OIK-a izabran je sudija Osnovnog suda Srebrenica Sead Alić.
Iako je jučer smijenjene direktore prije tek mjesec imenovala bivša većina, koju su činila tri odbornika SDA sa Hamdijom Fejzićem i SNSD na čelu, u novoj većini kažu kako je ovo standardna procedura kada dođe do smjene vlasti.
– Logična je stvar da nova većina postavlja svoje ljude, ali mi smo ovim ispravili i neke nezakonitosti, poput one da je jedna odbornica bila v.d. direktorica, što je ozbiljan propust prethodne vlasti. U normalnim sredinama je uvijek izvjesna smjena javnih funkcionera i pitanje je dana kada ćete biti razriješeni ili imenovani, kazao je Alija Tabaković, novi predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.
Dodao je i to kako među imenovanim Bošnjacima direktorima nema onih koji preferiraju jednu ili drugu frakciju u srebreničkoj SDA, nego su izabrani neutralni članovi, kako bi se smirile strasti oko podijeljenosti bošnjačkog bloka u Srebrenici.
Momčilo Cvjetinović, predsjednik srebreničkog SDS-a, kazao je kako su imenovanja rađena nestranački, te da se podudarilo da su smijenjeni direktori iz SNSD-a i SDA.
– Nismo smijenili ovog Petrovića, jer je to mlad čovjek, za kojeg mislimo da može doprinijeti ovoj ustanovi. Nismo birali ljude stranački, kazao je Cvjetinović.
Sjednici SO Srebrenica jučer je prisustvovalo samo 12 odbornika, od ukupno 21, jer je ostatak odbornika na poziv Milorada Dodika otišao u Banju Luku, predvođen načelnikom Mladenom Grujičićem.
Među prisutnima je bio samo jedan član nove opozicije, SNSD-ov Miloš Milovanović, koji je kazao kako nova većina nije konstituisana po zakonu, a samim tim nisu ni razrješenja i imenovanja.
– Nažalost, većina nije konstituisana u skladu za zakonom, kao ni smjene. Smjene šefova odjeljenja se ne mogu raditi ovako, jer načelnik Srebrenice daje saglasnost na smjene. Sve ovo nije u skladu sa zakonom niti sa Poslovnikom o radu i Statutom Opštine, kazao je Milovanović.

 

Širenje većine

Iako opozicija govori o nezakonitostima, u novoj poziciji su ubijeđeni da će se odluke održati, jer su rađene po zakonu, a opoziciju su pozvali da se obrati Ministarstvu za lokalnu upravu i samoupravu RS-a i da zatraži preispitivanje svih odluka. Ubijeđeni su i u to da će se većina, koja ima samo jednog poslanika više, uspješno održati, pa čak i širiti.

– Ima razgovora da se poveća većina, to bi bilo čak i poželjno, da se proširi za tri ili četiri odbornika ili čak i više, ali mi imamo svoj program koji će svi morati poštovati, bez obzira na to iz koje stranke dolaze. Nova većina je stabilna i jaka, kazao je predsjednik SO Alija Tabaković.

 

OSLOBODJENJE.ba