Čuvajmo Srebrenicu

Smjenu Hamdije Fejzića sa čela SO Srebrenica Vlada RS-a smatra grubim kršenjem zakona: Faks bez potpisa Cvijanovićke

Odluku legitimne većine u Skupštini opštine Srebrenica, sačinjene i od bošnjačkih i od srpskih odbornika među kojima nema članova SNSD-a…

 

 

… a kojom je smijenjen dotadašnji predsjedavajući SO Srebrenica Hamdija Fejzić, Vlada RS-a smatra grubim kršenjem zakona, s prijetnjom da takva odluka može nanijeti nepopravljivu štetu Srebrenici.

 

Ovo stoji u zaključku Odluke o obustavljanju razrješenja predsjednika SO Srebrenica Hamdije Fejzića, koju je Vlada RS-a donijela na “fantomskoj” sjednici od 25. maja. Ovu odluku čak nije ni potpisala predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović, nego je u njeno ime potpisao neko drugi, a uz to, ova odluka, barem prema onome što smo uspjeli saznati, još nije objavljena u Službenim novinama, a u Srebrenicu nije dostavljena službenim putem, nego je profaksana.

 

Alija Tabaković, aktuelni predsjednik SO Srebrenica, koji prema odluci Vlade RS-a donesenoj mimo redovne procedure više nije predsjednik SO, kazao nam je kako su posljedice ovakve odluke Vlade RS-a nemjerljive, jer predstavljaju grubo miješanje višeg nivoa vlasti u poslove organa lokalne jedinice uprave. Zbog ovoga, iz nove većine planiraju angažovati i pravni tim koji će analizirati odluku Vlade RS-a.

 

– Ovo nema veze sa zakonom na koji se oni pozivaju, nego se ovdje radi o striktno političkoj odluci. SNSD se ne može pomiriti s tim da nemaju većinu u Srebrenici i sad koriste sve mehanizme da to razbiju. Mi ćemo pokrenuti upravni spor protiv ovakve odluke, kazao nam je Tabaković.

 

Šta ovakva odluka može donijeti Srebrenici u ovom trenutku nije poznato, ali je sigurno to da se u ovom trenutku ne mogu zanemariti činjenice – većinu čini grupa odbornika u kojoj nije SNSD. Smijenjeni predsjednik SO Srebrenica je Hamdija Fejzić, koji je nedavno postao član nove većine, iako je originalno, zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnikom i istomišljenikom, smijenjenim potpredsjednikom Radomirom Pavlovićem (SNSD), zbog dugogodišnjih malverzacija u radu i bio glavni povod za formiranje nove većine. Postavlja se i pitanje kako Vlada RS-a, koja se postavlja kao zaštitnik Srebrenice i interesa svih njenih žitelja, planira uspostaviti normalno funkcionisanje u Skupštini kojom predsjedavaju dvojica odbornika, kojima većina ne vjeruje.

 

– U ovom trenutku Skupština ne može raditi, jer mi imamo većinu i mi smo ti koji imamo pravo izabrati novo rukovodstvo. To je normalna stvar koja se uvijek dešava nakon promjena u većini. Nama Vlada RS-a ne dozvoljava da radimo ono za što su nas ljudi izabrali i pokušava nasilu uspostaviti svoju kontrolu, dodao je Tabaković.

 

Vlada RS-a je poništila i odluke o imenovanju potpredsjednika i načelnika odjeljenja u općinskim službama i vratila u stanje prije formiranja nove većine.

 

 

 

OSLOBODJENJE

Loading..