Čuvajmo Srebrenicu

ŠOKANTNA VIJEST IZ BRISELA: Čovićeva sljedbenica UZP-a Željana Zovko sljedeći izvjestilac EU za BiH?

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovoko mogla bi zamijeniti Cristiana Dan Predu na mjestu izvestioca Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu.

Potvrđeno je to kasno u srijedu za Novinsku agenciju Patria iz više izvora u Briselu.

HDZ-ova zastupnica u EP Željane Zovko došla je u centar skandala kada je nedavno na društvenoj mreži Facebook objavila: „HRHB dala je veliki doprinos u borbi za jednakost hrvatskog naroda u BiH uz očuvanje identiteta sva tri konstitutivna naroda te je tokom svog postojanja značajno doprinijela u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Prisjećamo se svih onih koji su svojom nesebičnom žrtvom pomogli u osnivanju Herceg-Bosne“, napisala je Zovko, između ostalog, što je izazvalo lavinu kritika u BiH ali i samoj Hrvatskoj, optužujući Zovko da slavi paradržavu čije je rukovodstvo kažnjeno pred Međunarodim sudom za ratne zločine.

„Ta izjava je apsurdna, ako se imaju u vidu presude Haškog suda. I dok EU od političkih predstavnika BiH traži da prestanu s veličanjem ratnih zločinaca i njihovih projekata te da naprave nužne korake u procesu suočavanja s prošlošću, vidimo da se pojedini europski predstavnici u svojim istupima toga ne pridržavaju“, rekao je nedavno za Deutsche Welle koordinator Inicijative za monitoring europskih integracija BiH Rasim Ibrahimagić.

„Veličanje osoba osuđenih za ratne zločine je u suprotnosti s europskim vrijednostima i ne doprinosi ostvarivanju trajnog pomirenja u zemlji i regiji“, bio je stav Delegacije Evropske unije u BiH.

Novinar hrvatskog portala Index.hr Gordan Duhaček među prvima je u tekstu od 30. avgusta „HDZ-ova eurozastupnica slavi zločinački poduhvat” objavio sporne postove Željane Zovko.
Duhaček se pitao kako je to „legitimna HRHB“ dala veliki doprinos očuvanju identiteta sva tri konstitutivna naroda u BiH „kada su Srbi iz nje etnički očišćeni, dok su Bošnjake držali u logorima“.

„Zovko je zapravo objavila da ona slavi tvorevinu obilježenu etničkim čišćenjem, logorima za nehrvate i ratnim zločinima. To su te europske vrijednosti HDZ-a pod vodstvom Andreja Plenkovića, koji je Željanu Zovko opet stavio na listu ove stranke za Europski parlament“, ocijenio je Duhaček.