Čuvajmo Srebrenicu

SONJA BISERKO DEMASKIRALA VUČIĆA: “Srpski stratezi se nadaju da će se BiH raspasti”!

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko kzala je u razgovoru za televiziju Aljazeera kaže da je Dodik uspio obesmisliti postojenje države BiH i dovesti zemlju u stanje koje nije daleko od unutrašnjeg raspada.

Podizanje spomenika Stefanu Nemanji dokaz je da Srbija ide u opasno pogrešnom smjeru, kaže Biserko, jer je to očigledan pokušaj da se zemlja napravi isključivo etnički srpskom, što je u kontradikciji ne samo sa pravnim samodefiniranjem nego i dugom kosmopolitskom tradicijom. Posebno je narušen, zadnjih godina, širi, jugoslovenski identitet grada Beograda čime se gubi njegova prepoznatljiva građanska i revolucionarna potka.

Na pitanje kako gleda na događaje u Crnoj Gori u koje je pored SPC-a upletena i zvanična politika Beograda, Biserko je kazala da je Srbija sada angažovana na zaokruživanju tzv. srpskog sveta, koji je zamena za Veliku srbiju i ujedinjene srpskih zemalja. On podrazumeva Republiku Srpsku, Crnu Goru i sever Kosova, a Makedoniju i delove Hrvatske kako okolnosti budu diktirale. Kako sada misle srpski stratezi Srbija u ovom momentu je afirmisala ili osvojila međunarodnu poziciju sa svojom saradnjom sa Kinom, EU, Amarikom i Rusijom i smatraju da imaju dovoljno prostora da zaokruže srpski svet. Smatraju da je međunarodni kontekst vrlo fluidan i da to njoj ide u prilog u nekoj kasnijoj fazi.

Međutim, to su projekcije koje mogu u određenom trenutku tako da se zamisle i ocenjuju. Ipak, je Evropska unija u ovom momentu, kada gledamo globalno, jedini prostor i jedina organizacija koja ima neku viziju i unutar sebe pokušava da artikuliše što bi bilo u skladu sa vremenom u koje živimo. Ovo vreme nije jednostavno, jer se menja paradigma po kojoj je svet uređen i međunarodni poredak je značajno urušen i na delu je stvaranje tih novih vrednosti i reafirmisanje nekih starih koje treba da urede globalne komunikacije.

Evropa je u tom pogledu najuređenija i Srbija svojim stavom da je na sve četiri strane, zapravo, blokira sam Balkan da se konsolidira i normalizuje. Po mome dubokom uverenju, Evropska unija je najbolje rešenje za Balkan, jer samim tim što je sve pod jednim kišobranom podrazumeva da će sve tenzije i svi odnosi biti usklađivani sa evropskim vrednostima.

Biserko kaže da se u bližem Vučićem krugu razmišlja o razbijanju BiH i ukidanju suverenosti Crne Gore i, hipotetički, objedinjavanju svih tih zemalja u jednu državu pridruženu Srbiji.

– Na to se gledna fazno, to je scenarij kroz faze i zavisiće od međunarodnih okolnosti koje oni stalno priželjkuju. Mislim da je to pogrešna procena i u ovom momentu svetska scena izgleda haotično. Ova korona je na neki način ogolila tu haotičnu svetsku situaciju i ubrzala razmišljanja o nekom uređenju sveta na nekim novim osnovama. Posebno Evropa prednjači u tom smislu. Naravno, to se neće desiti odmah, to će trajati i nadam se da će se ti nekakvi interesi polako uklapati jedni sa drugima.

Bilo bi realno da Amerika i EU i Rusija nađu neki zajednički interes po nekim pitanjima. Ne mogu rešavati krize na Bliskom istoku i u Africi bez Rusije, koja sada tamo ima važno uporište. To je sada nešto što predstoji i Srbija u tom nekom metežu misli i smatra da su ovo najboljnije okolnosti za realizaciju njenih aspiracija.

– Oni misle da će to da se raspadne samo od sebe, jer je Dodik doveo Bosnu do te granice da nemate ništa zajedničko i to je nešto što je bio jedan sistematski plan koji je realizaran poslednjih 12 godina. Posebno je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova Dodik zauzeo stav da Republika Srpska ima pravo na samoopredeljenje i sve je radio na realizaciji tog plana.