SONJA BISERKO OTVORENO: “Amerika je ključni akter na Balkanu, što STVARA NERVOZU kod MILORADA DODIKA”

Biserko pojašnjava da izbor novih ambasadora, koji već imaju iskustvo na Balkanu, nagovještava finalizaciju “nedovršenih poslova” na Balkanu.

Sve radikalnije ponašanje predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ukazuje na njegovu nesigurnost s obzirom na novu ekipu američkih diplomata na Balkanu, smatra predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko. Ističe da toksičnost javne sfere i tenzije koje rastu stvraju utisak da je moguć neki novi sukob, no vjeruje da se Beograd neće odlučiti na takav korak.

Ona za N1 pojašnjava da izbor novih ambasadora, koji već imaju iskustvo na Balkanu, nagovještava finalizaciju “nedovršenih poslova” na Balkanu.

Međunarodni kontekst
“S obzirom na to da je prošlo gotovo godinu dana od izbora novog predsjednika SAD-a, u regionu je raslo nepovjernje prema novoj administraciji, jer se od nje mnogo očekivalo. Treba imati u vidu međunarodni kontekst, odnosno činjenicu da su svi akteri zaokupljeni vlastitim situacijama i da Beograd pokušava da u tom međunarodnom političkom vakuumu testira da li je moguće rekomponovanje Balkana”, pojašnjava Sonja Biserko u komentaru za N1, te podsjeća kako je Amerika bila ključni akter na Balkanu, a da se kao takva percipira i danas, što stvara nervozu kod Milorada Dodika.

“Otuda nervoza i agresivnost, posebno kod Dodika. SAD sigurno neće dozvoliti rasturanje njene najuspješnije misije i svakako će se založiti da zavrsi balkansku arhitekturu, kako su je zamislili nakon 2000. godine. Uprkos promjenjenim okolnostima, Balkan ostaje u zapadnoj interesnoj sferi”, kaže Biserko.

Opća konfuzija
Predsjednica Helsinškog odbora navodi kako treba imati u vidu i to da se svjetski poredak mijenja, premda je teško naslutiti u kom pravcu, što samo doprinosi općoj konfuziji i okrenutosti sebi.

“Činjenica je da je neodlučnost EU u pogledu proširenja oslabilo njen mobilizatorski potencijal koji je imala prije deset godina. Od svih zemalja članica jedino je Njemačka pokazala inicijativnost (Briselski proces, spriječila je podjelu Kosova) i očito je da će njena uloga, pored SAD-a i dalje biti ključna. Toksičnost javne sfere i tenzije koje rastu stvaraju utisak da je moguć novi sukob. Bez obzira što ne treba isključiti i takve scenarije, mislim da se Beograd neće odlučiti na takav korak”, rekla je za N1 Sonja Biserko.

(SB)

Komentari su zatvoreni