Čuvajmo Srebrenicu

SPAŠAVANJE VOJNIKA DRAGANA: Izetbegovićeva izjava odjeknula poput bombe, u redovima Čovićevog HDZ-a otvaraju šampanjac!

”Vrijeme je da se Vijeće ministara uozbilji i da počne konkretnije raditi, predlagati strategije koje se odnose na napredak BiH na njenom evropskom putu. Srušiti kuću, a nemati plan kako ćete napraviti novu je neodgovorna stvar”, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Potrebno je, dodao je, pitati se je li moguće smijeniti Vijeće ministara i šta bi se tada dobilo.

”I tada bismo mi bili krivi za totalnu blokadu koja bi se dogodila. Prema tome, treba jasno napraviti algoritam šta će se dogoditi ako to učinimo, imamo li ruke za to, kako će se HDZ ponašati, itd”, istaknuo je.

Ističe da, ako Vijeće ministara u 2021. godini nastavi raditi kao u 2020. godini, morat će se ozbiljno razmotriti koje korake treba poduzeti, ali smatra da su se neke stvari ipak promijenile te da je kritika SDA pomogla u tome.

Na pitanje o mogućnosti raspuštanja Doma naroda Parlamenta BiH, kazao je da je to veoma teško učiniti ako u tom projektu ne sudjeluju i predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

”U te stvari se ne treba upuštati ako ne vidimo izlaz, zadnju tačku takve akcije. Zbog toga je SDA podržala aktuelni saziv Vijeća ministara”, objasnio je.

Osvrnuo se na formiranje vlasti nakon lokalnih izbora u Mostaru izražavajući uvjerenje da bi gradonačelnik Mostara trebao biti čovjek kojem su građani dali najviše glasova i da tu treba slušati opredjeljenje glasača.

Na izborima za Gradsko vijeće Mostara najviše glasova, 13.780, osvojio je nosilac liste HDZ BiH i kandidat te stranke za gradonačelnika Mario Kordić, dok je drugi po broju osvojenih glasova (12.532) kandidat SDA-ove “Koalicije za Mostar” Zlatko Guzin.

”Zlatko Guzin je dobio najveći broj glasova kada je u pitanju probosanska strana. Sve ostalo nije opcija, jer možemo ući u politička previranja koja mogu potrajati sljedećih pola godine ili godinu, a to nam ne treba. Treba biti realan i zreo te prihvatiti izbor glasača u Mostaru”, naveo je Izetbegović i dodao da bi koalicija između Bh. bloka i “Koalicije za Mostar” bila prirodna.

Ta je izjava odjeknula u Čovićevim medijima, koji donose zanimljive naslove poput: “Je li lider SDA neizravno podržao Kordića!?”

Ostaje da vidimo kakav nas rasplet očekuje s Mostarom. Hoće li se nakon Izetbegovićeve izjave na kraju radovati Dragan Čović ili će lider SDA na kraju ipak podržati kandidata Bh. bloka za gradonačelnika Mostara.

Treća opcija, realno, ne postoji!

(SB)