Spomenik Čurkinu ili ruskom ‘njet’ Rezoluciji o Srebrenici

0

BEOGRAD, (Patria) – Spomenik posvećen Vitaliju Čurkinu (Vitaly Churkin), bivšem predstavniku Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama, spreman je za put iz livnice iz Novog Sada u Marinkino, kod Moskve, Čurkinovo rodno mesto.

 

 

Poklanja ga organizacija iz Srbije, koja se predstavlja kao “udruženje slobodnomislećih ljudi Srpski krivak”, što je arhaični naziv za starinsku vrstu belog kukuruza.

Spomenik je izradio član udruženja, vajar Dragan Radenović, a ideja je rođena na obilježavanju Dana srpsko-ruskog bratstva koje organizuje ovo udruženje.

“Jedan od učesnika, ne znam tačno ni ko, je predložio: Slušajte postoji čovek koji je mnogo toga uradio u proteklom periodu za Srbiju, možda bi bilo dobro da on bude sinonim nekog još jednog hvala Srbije ovoj sadašnjoj Ruskoj Federaciji. Ko je, šta je, svi smo znali da je reč o Čurkinu i eto tako je krenulo sa idejom”, rekao je Radenović za Radio Slobodna Evropa.

Jedno Čurkinovo “ne”, prema Radenoviću, treba smatrati najznačajom zaslugom za Srbiju. Misli na veto koji je uložio u Ujedinjenim nacijama 2015. godine i kojim je praktično ovaj ruski diplomata negirao činjenicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, spriječivši da Savijet bezbijednosti usvoji britansku Rezoluciju u čijem tekstu je to bilo navedeno.

Zahvaljujući Čurkinovom potezu propuštena je prilika da se pod krovom Ujedinjenih nacija masakr nad 8.000 Bošnjaka u Srebrenici označi onako kako je to učinio Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine – kao genocid. Radenović kaže i da izradu spomenika u bronzi visokog više od tri metra sa postamentom finansiraju sami članovi udruženja „Srpski krivak“ iz Srbije i Republike Srpske, njih dvadeset.

Razlog zašto je Čurkin prikazan sa jednom ispruženom rukom je, kako kaže Radenović, taj što je taj stav bio karakterističan za njegovo obraćanje u Savjetu bezbjednosti, ali i na konferencijama za štampu. On dodaje da spomenik ima i skrivenih detalja.

“To su ta tri prsta koja sam ja izdvojio želeći pomalo tu da srbujem iako nisam previše tu orijentisan da mislim da je to u velikoj mjeri ispravno, ali to su ta tri prsta, to što je već maltene postalo karakteristika gestikulacije koju Srbi na utakmicama i na nekim drugim mjestima pokazuju da bi se pokazali da su Srbi”.

Spomenik Čurkinu koji je 2017. godine umro na svom radnom mjestu ambasadora UN u Njujorku, prema Radenovićevim rečima, bit će najverovatnije postavljen 21. februara sljedeće godine.

Spomen – ploču posvećenu Čurkinu podiglo je i udruženje „Istočna alternativa“ u Istočnom Sarajevu 2017. godine. Ovo udruženje imalo je nameru da spomenik ruskom ambasadoru podigne i u Srebrenici, ali ova inicijativa do danas nije prihvaćena, prenosi agencija Patria.

Odgovori