SRAMNO: U Hrvatskoj osvaula poruka podrške ratnom zločincu (FOTO)

0

Transparent s natpisom “Maka s ponosom te očekujemo” osvanuo je jutros u Mostaru, na ogradi zgrade Biskupije u ulici Biskupa Čule. Poruka se odnosi na presuđenog ratnog zločinca Marka Radića, kojem je nedavno hrvatskog pravosuđe u spornom procesu smanjilo kaznu.

Pomenuto mjesto u naselju Balinovac, često je zadnjih godina bilo mjesto isticanja sličnih poruka koje su se odnosile na tzv. Herceg-Bosnu, suđenje Haškoj šestorci i slično. Policija bi obično po prijavi građana skidala pomenute transparente.

Vjerovatno nije slučajno da je transparent izvješen baš danas, 18. novembra, jer je na taj dan prije 26 godina osnovana tzv. Herceg-Bosna.

Podsjećamo, Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Maki Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru. Radić, prema određenim tačkama osuđen zbog udruženog zločinačkog poduhvata, koji je u zatvoru trebao ostati do 2027. godine, sada će prema novoj presudi Županijskog suda izaći na slobodu do isteka ove godine, jer Hrvatska udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje.

Marku Radiću udovoljeno je da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj umjesto u BiH, a taj transfer odobrio je ministar pravde BiH Josip Grubeša 8. oktobra 2018. godine, a prethodno je Županijski sud u Zagrebu prihvatio Radićevu molbu te je donio presudu kojom je preuzeo izvršenje presude Suda BiH.

KOMŠIĆ OTVORENO: “Nije meni problem što Čović hoće treći entitet, meni je problem što on LAŽE I GURA NARODE U SUKOB”

(Klix.ba / ZASREBRENICU.ba)

Odgovori