“Sramota pa i ako je od Izetbegovića” / Dodik oštro lideru SDA: To što trguje Srebrenicom, o tome neka mu sude u FBiH, Srbi ne prihvataju nametnuta rješenja

Dodik je kazao da je Izetbegovićev prijedlog o amandmanu o Jasenovcu “skandalozan i ponižavajući, i sa ljudskog i sa političkog stanovišta”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarisao je prijedlog lidera SDA Bakira Izetbegovića da se u “zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici”, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ugrade i amandmani koji bi se odnosili na zločin u Jasenovcu.

Dodik je kazao da je taj njegov prijedlog “skandalozan i ponižavajući, i sa ljudskog i sa političkog stanovišta”.

– Ponižavajući je, jer je to pokušaj trgovine stratištima, izjednačavanja zločina, kao i korištenja najvećeg stratišta srpskog naroda ikada u prizemne političke svrhe. Izetbegović bi da nas podmiti amandmanom u koji bi trebalo da stane pola miliona ubijenih Srba ne bi li mi prihvatili da se na nekim drugim mjestima dešavalo šta se nije dešavalo. Sramota, pa i ako je od Izetbegovića – izjavio je Dodik za Srnu.

Dodik je poručio da Srbima nije potreban zakon da bi svi znali šta se desilo u Jasenovcu.

– Mi ne tražimo da se iko kažnjava ako dovede u pitanje pola miliona srpskih žrtava u Jasenovcu i oko njega. Mi zakonima ne utvrđujemo istorijske činjenice. Jasenovac nama nije sredstvo za nacionalnu homogenizaciju. To stratište je za Srbe iznad svih prizemnih interesa i stvari – poručio je Dodik.

Konstatovao je da je žalosno što Izetbegović nije shvatio da “Srbi neće da trguju sa pravom na slobodu izražavanja, mišljenja, i da više ne prihvataju nametnuta rješenja”.

– Jadno je što je i na trenutak pomislio da Jasenovac može biti predmet bilo kakvih političkih razgovora ili pregovora! To što trguje Srebrenicom, o tome neka mu sude u FBiH – naglasio je Dodik.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović kazao je jučer nakon sastanka predsjedništva SDA u Banjaluci da RS neće zvati genocidnom jer za zločine u proteklom ratu su odgovorni pojedinci, a ne čitav narod.

Tom prilikom je poručio i da nema ništa protiv da se usvoje amandmani na Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, koji je ljetos nametnuo Valentin Inzko, a ti amndmani bi se ticali i zabrane negiranja genocida u Jasenovcu.

– Usvoje se amandmani za koje je zainteresirana srpska strana, a koji se odnose na Jasenovac. To ćemo podržati, a ja posebno, jer čovjek po kojem se ja zovem je ubijen u Jasenovcu. Ubijena su mi obojica dajdža – kazao je Izetbegović.

Komentari su zatvoreni