SRAMOTNO: Polomljena kapija na ulazu u kompleks “Memorijalne šume 8.372 Srebrenica”

Nepoznati počinioci polomili su kapiju na ulazu u kompleks “Memorijalne šume 8.372 Srebrenica” na lokalitetu Posestre kod Goražda. Kapija je do danas polomljena više puta, potvrdila je za Klix.ba Zibija Mehić, šef sektora za uzgoj i zaštitu šuma u JP “Bosansko- podrinjske šume”.

“Ovaj put je polomljena baglama na kapiji, mi ćemo to svakako popraviti kao I svaki put do sada, ali prečesto se dešava da uđu autom unutra u kompleks što je zabranjeno jer je tu botanička bašta i pješačke staze. Više puta su ulazili do sada, rušena je ogradica, uglavnom smo imali najviše problema oko vrata na ulazu I izlazu u kompleks, čak su razvaljivali i dio oko vode što je dovedena do botaničke bašte, pa smo I to popravljali”, kaže Mehić.

Dodaje da je u ovoj godini bilo nekoliko provala u kompleks, koje su prijavili policiji.

“U početku smo prijavljivali I policiji kad su obijena vrata od kućice, uglavnom sve se dešavalo u ovoj godini nakon otvaranja botaničke bašte. Obično polome baglame na ulaznoj kapiji, biljke nisu oštećene kao ni ni one sadnice, to to niko dirao”, kaže Mehić.

U kompleksu memorijalne šume nalazi se i vidikovac i botanička bašta u kojoj je zasađeno oko 50 vrsta drveća na površini od jednog hektara zemljišta. Do sada je u kompleks na Posestri uloženo oko 350.000 KM, a sve je počelo idejom o sadnji Memorijalne šume 8.372 i izgradnjom Cvijeta Srebrenice kojim na ovaj način Goraždani žele odati poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Na novom lokalitetu se nalazi se i informativno –edukativna kuća i igralište za djecu, što je tek dio velikih planova Memorijalnog kompleksa koji između ostalog podrazumjevaju izgradnju adrenalinskih parkova, novog nogometnog i košarkaškog terena kao i pješačke i biciklističke staze.

(Klix.ba)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close