Sramotno ponašanje vlasti i stanovnika Prilepa: Najstariju džamiju u Evropi pretvorili u javni WC (VIDEO)

Jedan od čitalaca Saffa iz Makedonije uputio je poziv vlastima i javnosti u Prilepu da prestanu skrnaviti Čarši džamiju. Nažalost, ova džamija je danas u ruševnom stanju, a nesavjesna prilepska vlast je dozvolila da se ruševine džamije pretvore u javni WC.

 

 

Čarši džamija sedamnaest godina je u ruševinama. Ovaj spomenik kulture iz XV vijeka, zapaljen je tokom sukoba 2001. godine u Makedoniji. Bila je to reakcija makedonskih pravoslavac nakon što su pripadnici albanske Oslobodilačke narodne armije kod Tetova ubili deset vojnika iz Prilepa. Danas, i pored obećanja, vlasti još ne obnavljaju džamiju. Islamska vjerska zajednica godinama pokušava dobiti saglasnost od državnih i lokalnih vlasti da se obnovi Čarši džamija, međutim uvijek dobiju samo obećanja.

U Prilepu danas živii oko 8 posto muslimana.

Za rekonstrukciju Čarši džamije zadužen je Nacionalni konzervatorski centar. Direktor kaže da se čeka na dozvolu za gradnju, nakon čega počinju radovi. Obnova džamije koštaće blizu 240 hiljada eura.

Stanje u kojem je džamija je sramotno za sve državne institucije u Makedoniji i za njene građane.
Čarši džamija je izgrađena 1475. godine. Bila je najstarija džamija u Evropi izgrađena u stilu sa dvije terase na minaretu.

 

 

(SAFF.ba)

Komentari su zatvoreni