Srbi proglasili Morgana Freemana državnim neprijateljem zbog njegovog filma o Srebrenici

Šta je zasmetalo srbijanskim medijima ili kako je Freeman postao srpski “neprijatelj”

 

 

Epizoda dokumentarne serije “Priča o nama” Morgana Freemana koja govori o genocidu u Srebrenici počinjenom 1995. godine sinoć je premijerno prikazana na televiziji Natioanal Geographic.

Slavni glumac obišao je ljetos Sarajevo, Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari te između ostalog razgovarao sa poznatim novinarom Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom, što je i prikazano u njegovom dokumentarcu.

U emisiji je nekoliko puta iznesesna činjenica, a to je da su srpske agresorske snage počinile genocid u Srebrenici, što je očigledno jako zasmetalo pojedinim srbijanskim medijima.

Tako je na portalu Informer.rs osvanuo naslov “SKANDALČINA NA “NACIONALNOJ GEOGRAFIJI”! Morgan Freeman pred cijelim svijetom OPTUŽIO SRBIJU ZA GENOCID!”

– Toliko iščekivana serija “Priča o nama” kanala Nacionalna Geografija koju vodi slavni holivudski glumac Morgan Freeman poslužila je očigledno kao još jedno propagandno oružje Zapada protiv Srbije! U epizodi koja je sinoć premijerno emitovana, Freeman je boravio u Bosni, obišao je Sarajevo i Srebrenicu, a u emisiji je nekoliko puta iznijeta tvrdnja da su Srbi na tom mjestu počinili genocid, kao i da su apsolutni krivci za rat na prostorima bivše Jugoslavije! Šta se zaboga ovdje desilo – iščuđavao se Freeman u razgovoru sa bosanskim novinarom Senadom Hadžifejzovićem i njegovom sinom Feđom. I dok su mu oni “objašnjavali” kako su Srbi u Srebrenici napravili genocid nad muslimanima, priča koja je trebalo da bude dokumentarna “filovana” je snimcima i informacijama o tome kako su Srbi odgovorni za rat na ovim prostorima – piše Informer.

Novinari ovog portala dodaju da “ni Freemanu ni nikom od novinarske ekipe nije ni na pamet palo da pokuša da čuje drugu stranu priče, kao što to novinarska pravila nalažu, a koliko su daleko išli u svojoj manipulaciji govori i činjenica da se u jednom od kadrova, koji treba da dočara početak raspada Jugoslavije 1992. godine, vide i snimci nastali u Beogradu 5. oktobra 2000. godine!”

– Ne znamo ko je i koliko platio ovo silovanje istine koje sada gleda cijeli svijet, ali kao što je to u istoj epizodi u jednom momentu rekao bivši američki predsjednik Bill Clinton, priča o nama je više – priča o njima. Tužna i sramotna – navodi Informer.

Informer je očigledno zaboravio da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslavio, između ostalog, donio pravosnažnu presudu u kojoj masakr u Srebrenici kvalificira kao čin genocida.

Komentari su zatvoreni