Čuvajmo Srebrenicu

SRBIJA NA NOGAMA: “Opasne izjave Matthewa Palmera, Amerika podržava veliku BiH!”

Izjava Matthewa Palmera da Washington ne podržava ni “veliku Srbiju, ni “veliku Hrvatsku”, niti “veliku Albaniju”, nego “veliku Bosnu i Hercegovinu” neizostavna je tema medija u Srbiji, koji ne prestaju tragati za stvarnom pozadinom Palmerove izjave.

Mediji u Srbiji pišu da specijalni izaslanik State departmenta za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, optužuje Rusiju da namjerno urušava stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

– To što Priština ignoriše svoje briselske obaveze izaziva ozbiljnu zabrinutost. Istovremeno, njihova “velikoalbanska” retorika vrlo je opasna i šteti rješavanju kosovskog pitanja, piše tabloid Informer čiji sagovornici ocenjuju da je ovo izuzetno opasna retorika američkog zvaničnika kojom “poziva na prekrajanje granica na Balkanu i čak nestanak Republike Srpske”!

Informer piše da Palmer naglašava da je stav Sjedinjenih Američkih Država vrlo jasan i nedvosmislen.

– SAD ne podržavaju ni “veliku Srbiju”, ni “veliku Hrvatsku”, niti “veliku Albaniju”. Ono što podržavamo je “velika BiH”. Ne uzimam za ozbiljno nikakav “non-paper” jer niko neće da kaže ko je autor tog dokumenta. Što se tiče Rusije, sasvim je jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Ona radi i na potkopavanju stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana i na promociji nepoverenja i sukoba – optužuje Palmer.

Iz Ambasade Rusije u Sarajevu, na drugoj strani, kažu da oštro kritikuju Palmerove izjave i njegove tvrdnje da Rusija urušava stabilnost BiH.

– Iz toga se može zaključiti da je za nevolje u BiH kriva Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: “Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda”. Vrlo je zanimljiva i Palmerova konstatacija da SAD podržavaju kreiranje “velike Bosne i Hercegovine”. Kada se ovde govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primer su pokušaji da se stvori “velika Albanija”. Neće li Palmerova alegorija postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vreme za stvaranje “velike BiH”? – upozoravaju iz ruske ambasade u Sarajevu.

Politikolog Aleksandar Pavić, komentarišući ove navode, kaže da agresivno ponašanje SAD prema Rusiji i Kini dovodi do gubitka strpljenja Moskve i Pekinga, a da je Palmerova retorika opasna.

– Te dve velike zemlje višu nisu spremne da tolerišu američke dvostruke aršine i otvoreno mešanje u unutrašnje stvari drugih država u čitavom svetu, pa tako i u BiH. Činjenica je da su SAD sa zapadnim vazalima glavne arhitekte razbijanja SFRJ i promene granica u regionu protivno međunarodnom pravu. Očigledno je licemerje kada se odgovornost za tu katastrofu i neuspeli eksperiment zvani nezavisna BiH pokušava prebaciti na Rusiju, koja dosledno poštuje Dejtonski sporazum. Rusija sada jasno pokazuje da se više ništa na ovim prostorima neće rešavati bez nje i da jasno i otvoreno podržava srpske saveznike – naglašava Pavić.

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost takođe ocenjuje da je ovde riječ o licemerju.

– Pa zbog čega onda nisu čuvali veliku Jugoslaviju, odnosno jugoslovensku državu? Tada bismo možda bili svi srećni. Ne bismo imali međunacionalne probleme i partikularne nacionalne koncepte južnoslovenskih naroda, odnosno ni srpski, ni hrvatski, ni albanski ni taj famozni bošnjački koncept – zaključuje Karanović.

(SB)

Komentari su zatvoreni