Home Novosti BiH Srbijanska tužiteljica podnijela zahtjev za nastavak suđenja za Srebrenicu

Srbijanska tužiteljica podnijela zahtjev za nastavak suđenja za Srebrenicu

sudjenje za kravicu

Srbijanska tužiteljica za ratne zločine Snežana Stanojković podnijela je sudu zahtjev za nastavak kaznenog postupka protiv optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine.

 

 

 

Taj postupak je nedavno stopiran zbog odluke Apelacionog suda koji je odbacio optužnicu jer nije bila podnijeta od ovlaštenog tužitelja, prenosi Tanjug.

Zahtjev za nastavak postupka po optužnici iz 2015. godine kojom su obuhvaćeni događaji u Srebrenici tijekom srpnja 1995. godine, podnijet je sudu 17. jula, objavljeno je na internetskoj stranici Tužiteljstva za ratne zločine, no sud još nije zakazao nastavak.

Srbijanski zakon ne precizira što se događa u ovakvim slučajevima i na koji se način nastavlja postupak, odnosno je li za nastavak postupka dovoljan spomenuti zahtjev ovlaštenog tužitelja, ili je pak potrebno podnošenje nove optužnice, koja mora da prođe potvrdu suda.

U ovom postupku, suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. počelo je krajem prošle godine, ali je stopirano jer je Apelacioni sud usvojio zahtjev obrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužitelj za ratne zločine.

U to vrijeme, tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević bio je već u mirovini, od 1. januara2016., a na čelo tužiteljstva nije bio izabran drugi tužitelj, ni vršitelj dužnosti, već je njime upravljao “rukovodilac”.

Nova tužiteljica za ratne zločine Snežana Stanojković, izabrana je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužiteljstvom skoro godinu i pol dana rukovodio zamjenik tužitelja Milan Petrović.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužiteljstvo za ratne zločine ih tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru “Kravice” 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Bošnjaka.

Fokus.ba

Previous articlePotresna sudbina: Nakon 22 godine Hajri Ćatić otkriveno gdje je ostavljeno tijelo njenog sina
Next articleBORIS MALAGURSKI, AUTOR NAJGNUSNIJIH LAŽI
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.