Srbijanski mediji u posjedu UEFA odluke: Crvena zvezda ŽESTOKO kažnjena zbog zločinca Ratka Mladića!

0

Evropska fudbalska federacija (UEFA) nedavno je žestoko kaznila Crvenu zvezdu.

Beograđani će naredna dva meča u Evropi, prvi protiv Salzburga u play-offu Lige prvaka, igrati pred praznim tribinama, a uz to novčano su kažnjeni sa 72.000 eura.

Kurir je došao u posjed odluke iz Nyona, a glavni razlog za kaznu je veličanje ratnog zločinca Ratka Mladića i pjevanje pjesme “Mladiću moj”.

– S obzirom na okolnosti i izložene činjenice, kao i ozbiljnost incidenta nismo mogli da postupimo po standardnoj proceduri. Navijači su iskazali govor mržnje skandiranjem Ratku Mladiću koji je osuđen za genocid. Ovim su pokazali nepoštovanje prema žrtvama i etničkoj grupi koja je bila žrtva u sukobu. Ovo je vrlo upadljivo u kontekstu UEFA i poruke koja se šalje. Pošto se ovaj slučaj odnosi na treću povredu u posljednje dvije sezone, primjenjujemo član 14, koja sankcioniše jednu utakmicu bez prisustva publike i kaznu od 50.000 eura. Ova sankcija ne može biti ublažena. Zakrčenje stepeništa koje se ponavlja također donosi novčanu sankciju od još 22.000 eura – piše u obrazloženju UEFA, prenosi Kurir.

S obzirom da je Crvena zvezda u februaru bila pod uslovnom kaznom od jedne utakmice bez prisustva publike, ona automatski stupa na snagu novom odlukom, što znači da je prvak Srbije kažnjen ukupno sa dvije utakmice bez gledalaca.

(Bportal/Faktor)

Odgovori