Čuvajmo Srebrenicu

SRBIJANSKI MINISTAR OBRAZOVANJA ZAPRIJETIO: “Ko još jednom pomene djeci da je NATO miroljubiva organizacija, ima da leti s posla”!

0

Nakon časa geografije emitiranog na RTS kanalu, na kojem je nastavnica rekla da je cilj NATO organizacije da rješava sporove među zaraćenim stranama, oglasio se ministar prosvjete Mladen Šarčević koji kaže da stručni saradnici i recenzenti moraju obratiti pažnju na svaku rečenicu koja nije u skladu sa politikom koju vodi Srbija.

– Očekujem i odgovornost svih institucija kao što je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja čija je nadležnost praćenje nastave i rad sa savetnicima – rekao je Šarčević, a navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Naime, na času geografije 8. aprila 2020. godine za učenike šestog razreda obrađena je lekcija “Integracioni procesi” tokom koje je nastavnica govorila na temu Međunarodnih organizacija.

U sklopu ove jedinice akcenat je na motivima integracionih procesa kao što su ekonomski, politički, vojno-strategijski i ukazuje na značaj međunarodnih organizacija poput EU, UN, NATO pakt i druge.

Navodeći šta je program i cilj NATO organizacije, nastavnica je kazala da je to rješacanje sporove među zaraćenim stranama. Nastavnica je također kazala da je nakon bombardovanja 1999. godine Kosovo stavljeno pod upravu UN kako bi se očuvala bezbjednost stanovništva, te da je Srbija članica Partnerstva za mir od 2006. godine, a ta organizacija učestvuje u radu NATO pakta.

“Srbija je u zvaničnoj spoljnoj politici vojno neutralna država bez obzira na članstvo od 2006. godine u Partnerstvu za mir, podsjeća Ministarstvo prosvjete, te dodaje da kontinuirano radi na unapređenju i provjeri sadržaja udžbenika kako bi se iznosila tačnost podataka i to će biti zadatak i u narednom periodu.

(SB)

Odgovori