SRBIJANSKI PREDSJEDNIK U NEW YORKU UZBURKAO DUHOVE: Evo šta je sve predsjednik Srbije izgovorio za govornicom Generalne skupštine UN-a…

“Mnoge države su pregazile naš teritorijalni integritet i priznale Kosovo“, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na 77. zasjedanju kazavši da „Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine uprkos posljedicama narušavanja sopstvenog, koje se još uvijek veoma osjećaju“.

„Sve što danas radimo ovde deluje relativno bledo, naše reči zvuče šuplje i prazno u poređenju sa stvarnošću. Ta stvarnost je da niko nikoga ovde ne sluša, već da samo gleda svoje interese, i da odbacuje pravila na kojima je ova organizacija zasnovana“, započeo je Vučić svoje obraćanje u New Yorku.

„Ovako složena vremena zahtevaju mnogo razumevanja i zajedništva“, kazao je predsednik Srbije.

Kao pet osnovnih izazova sa kojima se članice suočavaju naveo je:

Prvi: Povratak mira i očuvanje stabilnosti;

Drugi: Poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta;

Treći: Energetska bezbjednost u uslovima krize;

Četvrti: Finansijska bezbjednost siromašnih zemalja i zemalja u razvoju;

Peti: Snabdjevenost hranom u uslovima ratom presječenih linija snabdijevanja.

„Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica pa tako i Ukrajine. Srbija nije kročila ni na čiju teritoriju, ali to nije spriječilo NATO da je napadne“.

Mnoge države su pregazile naš teritorijalni integritet i priznale Kosovo“, rekao je Vučić.

On je postavio pitanje koja je razlika između teritoritarijalnog integriteta Ukrajine i teritorijalnog integriteta Srbije koji je, kako je kazao, narušen 1999. godine.

„Upravo zbog toga što je Srbija doživela i još uvek doživljava imam pravo da citiram sledeće reči kao podsećanje i opomenu za sve nas: ‘Nepravda učinjena bilo gde je pretnja pravdi svuda’. Bez obzira što osećamo posledice još uvek, ne odustajemo od principa Ujedinjenih nacija“, kazao je Vučić.

“Posebnu zahvalnost dugujemo svim onim državama članicama Ujedinjenih nacija, a one u ovom trenutku čine neupitnu većinu u ovoj Skupštini, koje podržavaju teritorijalni integritet Republike Srbije, posebno na prostoru i teritoriji Кosova i Metohije. Dodatno ohrabruje što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao u periodu između održavanja dve sednice, što je trend koji se mora nastaviti, jer je od posebnog značaja da ostanemo verni osnovnim principima utkanim u Povelju Ujedinjenih nacija, poput načela nepovredivosti granica”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija i on kao njen predsjednik veoma strpljivo i sa mnogo dobre volje tragaju za kompromisom u vezi sa Кosovom i Metohijom, pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

To je, kako je rekao težak proces, on traje već duže od deset godina, ali da Srbija ne vidi drugu alternativu.

“Bolje je sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Uveren sam da ćemo doći do obostrano prihvatljivog rešenja, zasnovanog na kompromisu, zato što je to apsolutno jedini način da postignemo naš cilj, a to je uspostavljanje dugotrajnog mira, kao preduslova prosperitetnog života za Srbe i Albance na našim prostorima. Sve druge opcije smo već istrošili i bar što se tiče Srbije ne želimo ni u snu da se vraćamo na staze sukoba, konflikta i krvoprolića”, naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim riječima region Balkana ne može da podnese još jedan sukob i da se on zato uzda da će u tome imati i dobru volju i razumijevanje međunarodnih partnera. Jer, kako je rekao , oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost našeg regiona i svjetskog mira.

“Beograd ovaj proces vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u delu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima. Dovoljno je da vas samo podsetim na citate i navode svetskih medija da će Srbija napasti svoje susede i da predstavlja pretnju po regionalnu stabilnost. Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Republike Srbije. Srbija je okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu, samo zato da ne bi govorila istinu – da princip nepovredivosti granica mora podjednako da važi za sve. Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u celom regionu. Srbija, uprkos mnogim neistinama i falsifikatima, podržava Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine”, kazao je Vučić, ali je i dodao da smatra da politika sankcija koje su danas uvedene protiv Ruske Federacije nikome ne može donijeti dobre rezultate .

On je, kako je rekao, uvjeren da narodi Balkana imaju kapacitet da nastave suživot u budućnosti kao prijatelji i partneri koji imaju zajedničku viziju članstva u ujedinjenoj Evropi.

“To dobro znam, zato što smo već prevazišli mnoge barijere koje su između naših naroda stajale godinama i koštale su nas hiljada života i protraćene budućnosti. Srbija i Albanija, na primer, danas imaju najbliže i najprijateljskije odnose u celoj svojoj viševekovnoj zajedničkoj istoriji na prostoru Balkanskog poluostrva”, kazao je predsjednik Srbije.

“Da razgovaramo o tome kako da rešimo probleme koji muče naše ljude, naše kompanije, radnike, studente i preduzetnike. Mnogo smo diskutovali i sami smo došli do brojnih rešenja koja su već ukinula barijere koje su između nas postojale bez ikakvog racionalnog razloga. Pre svega u ekonomiji, trgovini i protoku ljudi i kapitala. Srbija, Albanija i Severna Makedonija već tri godine sprovode projekat “Otvoreni Balkan” koji ima jasnu ideju – otvoriti region za ljude, za robu, usluge, za kapital i kompanije, da bismo dobili područje koje će trajno biti oslobođeno tenzija, napetosti i konflikta”, kazao je Vučić.

Na kraju je pozvao članice Generalne skuštine UN-a da poštuju povelju UN-a.

“Nadam se da ćemo moći da prevaziđemo sve te teškoće, inače ne vidim izlaz iz tog tunela”, naveo je Vučić i svoje izlaganje u GS UN-a završio riječima „živjela Srbija“.

Komentari su zatvoreni