Čuvajmo Srebrenicu

SRBIJANSKI ŠPIJUNI U POTOČARIMA, A BIH I DALJE SPAVA

I dalje je nepoznato šta su dva pripadnika srbijanskog MUP-a radila u Potočarima 11. jula 2015. godine i šta je bio njihov tajni zadatak? Bosni i Hercegovini odnosno njenim predstavnicima se izgleda ne žuri jer nema zvaničnog zahtjeva kojim bi se tražile potrebne informacije u vezi s ovim slučajem. Šuti Predsjedništvo, šuti Ministarstvo sigurnosti, šuti Ministarstvo vanjskih poslova. Kao da se još uvijek praznuje.
Oni koji bi trebali reagovati zbog skandala o dva špijuna iz Srbije to još uvijek ne čine – upozorava član parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost Šemsudin Mehmedović. Dodaje da je sada jasno da je Dan žalosti u našoj zemlji zloupotrebljen u političke svrhe, a u glavnoj ulozi u toj priči je srbijanski premijer.

– Ja mislim da  bi u najmanju ruku bošnjački član Predsjedništva trebao reagovati saopćenjem ili notom prema predsjedniku susjedne države – izjavio je Mehmedović.

On dodaje da indolentan odnos Predsjedništva prema ovom skandalu nije slučajan. Stvari se guraju pod tepih radi prividnog mira u kući.

– Očigledno je da dužnosnici idu linijom nezamjeranja.Ako reaguje bošnjački član Predsjedništva onda će vjerovatno kontra njega reagovati srpski član Predsjedništva, pa će onda to Čović iskoristiti u svoju političku promidžbu -, objašnjava Mehmedović.

Igor Crnadak ministar vanjskih poslova BiH u izjavi za Hayat TV kaže da još nema konkretne informacije o spornom događaju te da bi više detalja ali i stav ministarstva mogao biti poznat u narednih dan ili dva.

Dok državni zvaničnici spavaju, politički ringišpil na domaćem i regionalnom terenu ubrzava. No od njega se neće zamantati izabranima već onima koji su birali.

 

Hayat.ba