Čuvajmo Srebrenicu

Srebrenčanin Mirsad Mustafić napisao trinaestu knjigu

Ovih dana objavljen je roman „Nikad se više nećemo sresti“, roman je posvećen Srebrenici i tematici Srebrenice. Autor je Mirsad Mustafić, inače ovo je trinaesta knjiga po redu koju je objavio Srebrenčanin.

 

– Roman na svojevrstan način nosi određenu simboliku. U osnovi ovog djela je zapravo jedna snaga o ratnoj ljubavi koja zorno pokazuje da uprkos svim teškoćama i  nedaćama koje je narod proživio pokazuje da ljubav nije umrla. Ona ustvari potvrđuje tezu da je rat rastavio mnogo srca, rastavio mnoge drage likove, ali jednako tako govori o sudbini djece koja su izgubila majke, očeve i njihova borba da nastave život te da na svoja nejaka pleća preuzmu teret života – izjavio je za naš radio Mustafić, dodajući da se ova knjiga tematski i motivski naslanja na njegova ranija pisana djela.

– Međutim, ovdje za razliku od nekih drugih romana, radnja se završava sretno. Djeca pronalaze nakon dugog lutanja svog oca, a sudbina dva glavna lika momka koji je ostao da brani svoj grad i djevojku koja je otišla sa roditeljima na zapad. Prožima se upravo sa sudbinom djece kojima je rat donio u naše enklavu. Radnja je pomalo dislocirana i ne dešava se samo u Srebrenici, nego i u Zvorniku, Konjević Polju, Bratuncu, uglavnom riječ je o Podrinju – istakao je Mirsad.

On kaže da je roman „Nikad se više nećemo sresti“  veoma  zanimljiv.

– U romanu se govori o jednoj ratnoj obdanici koja je ustvari bila fokusirana na termin 1994, kada je Srebrenica bila demilitarizirazovana zona. Dakle, po najmanje se govori o ratu, a više se govori o sudbinama. To je antiratna tematika i ovaj roman osuđuje rat, poziva na ljubav, ljubav kao konstantu koja nikada neće izumrijeti – potcrtao je Mustafić.

Mirsad Mustafic

Književnik Mirsad inspiraciju pronalazi najčešće tokom smiraja u danu. Sva njegova djela je provijala ljubav tako da u njegovim književnim djelima nigdje nema poziv za osvetu.

– To je jedna nota ljubavi, jedna poruka da treba ponovo zajedno živjeti, nezaboravljati, ali da ponovo treba vraćati duh ovdje u naš lijepi grad. No, ja volim kazati i uvijek sam govorio da smo mi osuđeni na suživot – kaže Mustafić.

Mustafić kaže da pisanje knjige zahtjeva puno posla, istučići da je skupa igračka puški kazano.

– Pored pisanja, razmišljanja, stilizovanja, redigovanja itd. treba naći ono što je najvažnije u ovom mometnu, a to je finansijera. Na razne načine se dovijam, međutim sam finansiram svoje knjige. Na svu sreću imam neke dobre poznanike u ovoj izdavačkoj djelatnosti pa mi daju na rate, pa onda sam zadovoljan kad nešto prodam. Pisati knjige je dobar posao ko ima strpljenja, ko ima volju i ko zna, ali je zbilja teško i teško je naći sponzora i nekog ko bi stao iza vašeg projekta. Mislim da je najosnovnije napisati djelo, ali ono će ugledati svjetlo dana na ovaj ili na onaj način. Najvažnije da se knjiga pojavi – zaključio je Mustafić.

Promocija romana „Nikad se više nećemo sresti“ će biti u Tuzli polovinom aprila i pred 11.juli u Srebrenici, a svi zainteresovani roman mogu naći u Memroijalnom centru u cvjećari, u tržnom centru u Omegi u Tuzli u knjižari „Buljubašić“ i kod književnika Mirsada.

Autor: JP JS RTV Srebrenica