SREBRENICA: Mještani peticijom protiv gradnje azila u Gostilju

0

U selu Gostilj, četiri kilometra od Srebrenice, novonastalo Udruženje za zaštitu životinja „Silver dog“ iz Srebrenice počelo je pripremne radove za izgradnju prvog azila za napuštene pse u ovoj opštini, a stanovnici su protiv izbora ove lokacije.

 

Građani su se udružili i njih 92 potpisalo se i od nadležnih opštinskih organa traže da ova lokacija ne bude za azil jer se nalazi iznad sela gdje su izvori pitke vode koje nekoliko domaćinstava koristi za piće.

“Protiv toga smo da to sklonište bude u našem selu. Tu su brojna izvorišta, a iznad samog lokaliteta je lovište Zanik, koje je bogato krupnom i sitnom divljači. U praksi bi to značilo da se tu ne bi lovilo i ljudi više neće moći živjeti na svojim imanjima”, kaže jedan od inicijatora peticije Zaim Hasanović.

peticija

Predsjednik Udruženja za zaštitu životinja „Silver dog“, koje podržava Opština Srebrenica, Velimir Stojanović kaže da peticija nije validna jer nisu navedeni matični brojevi potpisnika, a veliki broj potpisanih ne žive tu.

“Sklonište je privremenog karaktera, a protesti stanovnika nisu opravdani, jer se lokacija nalazi 250 metara od najbližih kuća, što propisi dozvoljavaju”, kaže Stojanović.

On ističe da će na površini od 2.420 metara kvadratna iznajmljenog zemljišta, biti zbrinutno oko 50 pasa dok se na drugoj lokaciji ne sagradi azil za pse.

Stanovnici Gostilja najavili su proteste ukoliko Opština Srebrenica ne reaguje.

 

 

(esrebrenica.ba)

Odgovori