SREBRENICA: Nekada jedne optuživali za izdaju Bošnjaka a danas većinu Javnih preduzeća dali Srbima

Da je gubitkom Ćamila Durakovića na prošlogodišnjim lokalnim izborima Srebreničkim Bošnjacima sve teže govore brojne činjenice.

 

 

 

Nakon što se formirala skupštinska većina sa Hamdijom Fejzićem na čelu, počeli su napadi iz tabora Alija Tabakovića na veleizdaju Bošnjaka. Tako je tada Tabaković optuživao Fejzića da je pristao biti manjina u srpskoj većini. Taj njihov tekst iz prošle godine ćemo objaviti na kraju članka.

 

Ono što je sigurno jeste da Bošnjaci iako su bili u manjem broj dobili su više Javnih preduzeća dok sada Tabaković je Srbima prepustio dva,  KP Polet i TO Srebrenica, i to sve pod cijenu da ostane predsjednik SO Srebrenica. Žrtvovao je nekoliko radnih mjesta za svoju fotelju.

 

Uvođenjem takozvanog Povjereništva u Srebrenicu, Ramiz Salkić je dobio potpune ovlasti da upravlja ovom opštinom. Da, Ramiz Salkić koji je iz Bratunca upravlja radnim mjestima u Srebrenici. Zadnjih nekoliko mjeseci u Srebrenici su zapošljavani iz Bratunca, dok su Srebreničani prinuđeni napuštati svoj grad da bi pronašli posao.

 

 

TEKST IZ PROŠLE GODINE, OBJAVLJEN 29.12

 

DISKRIMINACIJA: Bošnjaka je sve manje u budžetu Srebrenice

Novac za srpska udruženja povećan je na račun prijevoza učenika i premija za farmere, stavki koje su za narednu 2017. sada znatno manje nego godinu ranije

Članovi Kluba povratnika u Skupštini opštine Srebrenica usvajanje prijedloga budžeta ove opštine za 2017. godinu nazvali su prvim činom izdaje interesa Bošnjaka u Srebrenici. Kako su u saopštenju za javnost kazali Begija Smajić, Alija Tabaković, Almir Dudić, Almir Muminović i Nedib Smajić, odbornici SDA i SBiH, šutnja četiri odbornika iz SDA i SDP-a koji čine većinu prilikom rasprave o ponuđenom budžetu dokaz je bespogovorne podrške koju su obećali srpskim strankama.

Raspodjele

Posljedica prijedloga budžeta za 2017. godine, koji će sutra biti razmatran na prvoj redovnoj sjednici SO Srebrenica bit će, kako nam je kazala Begija Smajić, odbornica Stranke za BiH, potpuno diskriminirajući položaj Bošnjaka u ovom gradiću.

– Grant za rad općinske boračke organizacije srpskog naroda je u prijedlogu budžeta povećan sa 8 hiljada KM iz 2016. na 15 hiljada u 2017. godini, dok je grant za boračku organizaciju Bošnjaka ostao na istom nivou od 8 hiljada maraka. Grant za porodice poginulih, nestalih i civilnih žrtava rata srpskog naroda je povećan sa 5 na 15 hiljada KM, a istovremeno je grant za porodice žrtava genocida porastao sa 5.000 KM na samo 6.000 KM, kazala nam je odbornica Smajić.

Ova povećanja na pozicijama za udruženja su rezultirala smanjenjima na nekim drugim, s obzirom na to da nije bilo viška novca za raspodjele. Tako je, kako nam je kazala Smajić, smanjena stavka za prevoz učenika svih nacionalnosti, kao i ukidanje premija i poticaja za farmere i proizvođače mlijeka na području opštine Srebrenica, koji su uglavnom Bošnjaci.

– Naravno, ova smanjenja će uticati na sve, ali moramo uzeti u obzir činjenicu da je većina učenika bošnjačke nacionalnosti, kao i to da su većina farmera Bošnjaci. Zabrinjava činjenica da četiri odbornika koji su postali dio vlasti nisu ni pokušali uticati na promjenu ovih stavki, dodala je Smajić.

Kao drugi pokazatelj da su sredstva namjenski smanjivana tamo gdje će udariti na Bošnjake, Smajić i njene kolege ističu činjenicu da je Prva osnovna škola u Srebrenici dobila tek 8.000 KM, iako ima četiri puta više učenika od škole “Kosta Todorović” u Skelanima, a koja je u prijedlogu budžeta planirana sa 5.000 KM

Dvije škole

– Apsurdno je da ustanova koja ima sedam objekata, pet područnih škola i jedno područno odjeljenje dobije ovako malo novca. Očito je razlog tome činjenica da je pohađaju većinom djeca Bošnjaka, smatra Smajić.

Iako sumnja da bi na budžet mogli značajno uticati i da su svi bošnjački odbornici bili ujedinjeni, ističe da je četvero odbornika koji su postali dio vlasti moralo uraditi više da se stavke izmijene.

– Oni su odlučili da učešćem u vlasti rade u interesu Bošnjaka. Već sad je jasno da oni to ne mogu, a da u njih ne vjeruju, pokazali su i birači, kada su nama iz Kluba povratnika dali duplo više glasova nego njima. Očito nisu mislili da je ovo trenutak da se bore za Bošnjake, nego im je isključiva namjera bila ući u vlast, što im je na kraju i uspjelo, kazala nam je odbornica Smajić.

Podsjećamo, na ulazak u vlast bez svih odbornika probosanskih stranaka odlučili su se Hamdija Fejzić, koji je sebi osigurao mjesto predsjednika SO Srebrenica, te Hakija Meholjić, Tifa Efendić i Zulfo Salihović.

 

Kompletan članak možete pročitati ovdje

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.
Close
Close