Čuvajmo Srebrenicu

Srebrenica: Od najavljena tri strateška projekta nijedan nije realiziran

Nakon što je 11. novembra prošle godine organizirana velika Investiciono-razvojna konferencija o Srebrenici, tadašnje rukovodstvo Općine, ali i visoki politički zvaničnici BiH i Srbije najavili su da će Srebrenica već na proljeće, koje je već odavno iza nas, biti najveće gradilište u BiH. Obećano je da će tri projekta finansirati Vlada Srbije.

Nedovršeni projekt

Prije tačno godinu Vlada Srbije je na račun Općine Srebrenica uplatila dva miliona eura za konsolidaciju općinskog budžeta i provedbu dijela projekata. Istoga dana i sarajevska Općina Novi Grad uplatila je 50.000 maraka za regulaciju potoka i asfaltiranje puta u prigradskom naselju Kalemci, mjesna zajednica Gostilj, u dužini od 300 metara.

No, u decembru prošle godine na ovoj dionici urađena je regulacija potoka i uređena trasa i na tome se stalo. Ostalo je da se uradi jedan propust i asfaltira uređena trasa. Iako su mještani ovog naselja s oko 50 domaćinstava tokom godine insistirali na završetku radova, to se do danas nije dogodilo.

Povezani članci

Osim projektne dokumentacije, ništa više nije urađeno kada su u pitanju tri obećana projekta. Riječ je o novoj zgradi dječijeg vrtića, rekonstrukciji gradske saobraćajnice od Doma zdravlja do Učine Bašče i gradnji mosta na jezeru Oštrika.

Šta se čeka

– Kada je u pitanju gradnja dječijeg vrtića, po završetku projektne dokumentacije, krajem mjeseca bit će raspisan međunarodni tender za izvođenje radova. Ako vremenski uvjeti budu dozvoljavali, zemljani i betonski radovi mogli bi početi u decembru ove ili januaru naredne godine – pojasnio je Ćazim Salimović, odlazeći savjetnik općinskog načelnika za ekonomski razvoj i privredu.

On kaže da bi rekonstrukcija gradske saobraćajnice mogla početi na proljeće te da će se zbog nesmetanog odvijanja saobraćaja realizirati u dvije faze. Naglasio je da je u toku izrada projektne dokumentacije i za most na Oštrici te da bi radovi na sva tri projekta mogli biti završeni krajem naredne godine. U Općini pojašnjavaju i da sredstva za ove projekte neće ići putem općinskog računa.

Ured UNDP-a u Srebrenici raspisat će međunarodni tender za izvođenje radova, a Vlada Srbije će direktno plaćati izvođačima radova.

Izvor Avaz