Čuvajmo Srebrenicu

Srebrenica: Politički ‘dijalog’ pesnicama

Incident na prvoj sjednici Povjereništva pokazao je da je teško postići jedinstvo među stranačkim članstvom, ilustrativna fotografija

Nesuglasice u Opštinskom odboru Stranke demokratske akcije (SDA) Srebrenica traju još od prošlogodišnjih priprema za lokalne izbore. Nakon loših izbornih rezultata stanje se pogoršalo. Prštale su međusobne optužbe ko je doprinio što je Srebrenica prvi put nakon rata izgubila mjesto opštinskog načelnika, ali i većinu u Skupštini opštine Srebrenica.

Pet odbornika iz SDA, nakon proglašenja izbornih rezultata, otišlo je u opoziciju u lokalnom parlamentu, a dva su se priključila skupštinskoj većini, od kojih je jedan, Hamdija Fejzić, imenovan i za predsjednika Skupštine opštine Srebrenica.

Opozicionari su imali podršku vrha Stranke demokratske akcije koja je formirala Povjereništvo za Srebrenicu.

Incident na prvoj sjednici Povjereništva pokazao je da je teško postići jedinstvo među stranačkim članstvom.

Dvadesetak ljudi fizički je izguralo Sadika Ahmetovića i Adila Osmanovića, visokopozicionirane stranačke dužnosnike poslane da smire višemjesečne tenzije. Nezadovoljstvo je kulminiralo.

Ahmetović kaže da ga je to podsjetilo na jednu ratnu situaciju, kada je pokušaj održavanja stranačkog sastanka prekinut suzavcem. On je za N1 kazao da je jedan čovjek bio prisutan u oba događaja – Hamdija Fejzić koji je nakon nesuglasica unutar opštinskog SDA prije 15-tak dana smijenjen sa funkcije predsjednika Opštinskog odbora SDA.

Ahmetović je nakon incidenta pozvao više stranačke organe da riješe situaciju u Srebrenici.

“Sila, mišići i način na koji je vođena stranka u Srebrenici nije primjeren demokratskoj stranci. Smatram da rukovodstvo stranke mora zauzeti stav i jasno reći ko je važan i potreban i ko može smiriti situaciju, a ko je ovdje zbog svoje lične pozicije koju je spreman štititi na ovako brutalan način. Ovako nešto ne treba ni SDA a pogotovo ne treba Bošnjacima u Srebrenici. Očekujem da rukovodstvo stranke kao i sam predsjednik iznesu jasan stav spram onih koji su doveli do ovakvog stanja u Srebrenici”, kazao je Ahmetović.

Hamdija Fejzić uputio je kritike na račun rukovodstva SDA tvrdeći da su glavni krivci što je Srebrenica na lokalnim izborima izgubljena:

“Oni koji su donosili ovakve odluke neka razmisle o budućnosti stranke. Oni su donosili odluke na osnovu lažnih informacija odnosno dezinformacija, a stanje na terenu je potpuno drugačije. Neka se zapitaju kako će to riješiti.”

Alija Tabaković novoizabrani odbornik u Skupštini opštine Srebrenica smatra da je Povjereništvo imalo namjeru smanjiti tenzije među članovima ove stranke te da je razgovor bio jedina ispravna opcija.

“Jedina ispravna odluka, nakon svega što se desilo u Srebrenici u postizbornom periodu je razgovor i dogovor kroz zajedničke sastanke kako bi se presjekle tenzije unutar nas”, kaže Tabaković.

No, Fejzić je uputio i kritike na račun Tabakovića:

“Tabaković je predsjednik Medžlis Islamske zajednice i zadaća mu je da vodi računa o svim građanima a ne da vrši podjele i spletkarenje. Medžlis treba da bude očišćen od politike.”

Podsjećamo, SDA je na poslednjoj sjednici Predsjedništva, prije devet dana OO Srebrenice zamjenila Povjereništvom. Na čelo povjereništva imenovan je Adil Osmanović. Osim Osmanovića tu su i Šefik Džaferović, Safet Softić, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović, Sadik Ahmetović i šest odbornika SDA u Skupštini opšine Srebrenica.

Nakon jučerašnjeg incidenta članovi Povjereništva očekuju dalje upute iz vrha stranke.

Pratite ZASREBRENICU.ba na Facebooku