SREBRENICA: Protest zbog neizmirenih dugovanja prema radnicima i dobavljačima

Ispred preduzeća Fabrike za proizvodnju peleta “EKO-M” u Zelenom Jadru, nedaleko od Srebrenice juče je održan protest radnika i dobavljača osnovne sirovine.

 

 

Razlog za protest bio je dvije plate koje nisu isplaćene radnicima, prekid radnog odnosa bez njihovog znanja i potraživanje dobavljača.

Iako su nezadovoljni, radnici danas nisu održali protest jer je fabrika udaljena više od 20 kilometara od administrativnog centra, ali su najavili da ukoliko ne dobiju zarađene plate obratiće se sudu.

Vlasenik firme Marius de Wilt iz Holandije kaže da je ovo najteži period ovog preduzeća i da su toga svjesni i radnici i da traži podršku kako bi firma nastavila proizvodnju.

“Ja ne želim da odustanem od ove fabrike jer u proizvodnji peleta je budućnost. Sada imamo mnogo posla i tražimo podršku raznih organizacija od Opštne Srebrenica pa do Vlade Republike Srpske i banaka”, rekao je za naš portal de Wilt.

Načelnik Odjeljenja za privredu opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović kaže da je upoznat sa situacijom u ovom preduzeću i da je ono ranije dobilo podršku Opštine Srebrenica i UNDP-a.

“Radi se o privatnoj firmi i radnicima savjetujem da svoja prava traže putem zakona. Nama je poznato da ovo preduzeće duguje 30.000 KM za plate radnicima, kao i potraživanja dobavljača”, ističe Maksimović.

On kaže da Opština Srebrenica ne može finansirati rad privatnog preduzeća ali da će naći način da pomognu otpuštenim radicima.

Marius de Wilt rekao je da će naredne sedmice obavijestiti javnost o koracima koje će preduzeti u ovom preduzeću kako bi se izmirile sve obaveze i nastavila proizvodnja.

 

 

(Esrebrenica.ba)

Komentari su zatvoreni