Srebreničani: Neka nas Holandija i Turska puste da živimo sa svojim bolom

0
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je poznato kako se Holandija odnosi prema civilizaciji i moralu kroz njenu ulogu u genocidu u Srebrenici.

Prethodno se u diplomatski rat dvije države uključio i dopisnik državne televizije Turske (TRT) iz New Yorka, Kahraman Haliscelik, optuživši Holandiju da je namjerno organizirala genocid u Srebrenici.

Postoje drugi načini da se Srebrenici oda počast

Bivši načelnike Općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je za Klix.ba da ga sa aspekta žrtve zloupotreba Srebrenice vrijeđa, ali i da je to politički nekorektno.

“Postoji drugi načini kako se Srebrenici može odati počast, bez obzira na odgovornost i posljedice onog što se desilo u Srebrenici. Sve članice Ujedinjenih nacija su, ako uzmemo činjenice u obzir, podjednako odgovorne. Posebno članice NATO-a i svi oni koji su bili sudionici tog perioda, a nisu ništa učinili da se spriječi genocid u Srebrenici. Mislim da je to pokazatelj da Srebrenica zaista biva predmetom političkih manipulacija u momentima kada Srebrenica nekome treba, a kada mi u Srebrenici trebamo nekoga, često se to ispusti i ne dođe u adekvatno vrijeme, ili ne dođe nikako”, kazao je Duraković.

Neka nas puste da živimo sa svojim bolom

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je za Klix.ba da bi bilo najbolje da puste Srebrenicu da živi sa svojim bolom, te da je Brisel mjesto gdje trebaju rješavati svoje razimirice.

“Mi smo mali, nezaštićeni narod, nad kojima je svijet dopustio da se počini najteži oblik ratnog zločina, zločin genocida. Niko danas ne može reći da nam je bar pokušao pomoći, jer se zločin u zaštićenoj zoni UN-a, u Srebrenici, odvijao pred kamerama. Prvi put je zločin genocida cijeli svijet gledao na televiziji i ništa nije učinio”, kateogoričan je Ahmetović.

Dodao je da narodu nad kojim je počinjen genocid treba mir, a ni u kom slučaju da bude upotrebljavan, u bilo kojem kontekstu, kada se svađaju veliki.

“Rezultati globalnog razračunavanja za male i nemoćne mogu biti samo sa većim ili manjim posljedicama. Stoga bi bilo najbolje da nas puste da na miru živimo sa svojim bolom, za koji se bojim da ga danas u ovom svijetu sa malo ili skoro nikako pravde niko ne razumije”, istakao je on.

Kazao je da su Turska i Holandija članice NATO-a, te da je Brisel mjesto gdje mogu svoje razmirice riješiti dijalogom.

“Mi ćemo poštovati svaki dogovor, poslije genocida nad muslimanima u Srebrenici nadali smo se da će svijet, pogotovo Evropa, izvući pouke. Bojim se da smo nakon 22 godine još dalje od vrijednosti koje su tada vladale, ne samo u Evropi, nego u cijelom svijetu”, zaključio je Ahmetović.

Odgovori