Srebreničanin Šukrija Meholjić cijenjen zbog svog rada širom svijeta: Svaka karikatura je borba za istinu

0

Šukrija Meholjić, karikaturista iz Srebrenice, po profesiji arhitekta,  koji sada sa porodicom živi u Norveškoj, nikada nije prestao misliti na svoj rodni grad i svoju zemlju. Ovaj Bosanac još od 1993. godine, od kada boravi u inozemstvu, trudi se da stanovnike zemlje u kojoj je nastanjen, ali i šire, upozna s dešavanjima u Bosni i Hercegovini za vrijeme agresije.

 

Osjeti tugu

Najbolji način za to je karikatura, za koju je Meholjić izuzetno talentiran i po kojoj je prepoznatljiv u svijetu, ali i kod nas. Napominje da se karikaturama može mnogo toga reći.

– Želim da svoj narod predstavim u najboljem svjetlu, ne samo kroz karikaturu nego i kroz članke u kojima se rasvjetljava istina o agresiji u BiH. Mnogi u Norveškoj nisu znali za suštinu rata u BiH. I danas mnogi mediji pišu da je bio građanski rat. Ipak, tamo je demokratija i mediji hoće da čuju sva mišljenja. Nastojim da svojim radom uvijek reagiram kada se iskrivljuje istina – govori Meholjić za “Avaz”.

Njegove karikature i tekstove objavljivali su mnogi norveški mediji, između ostalih i “Aftenposten”, najčitanija politička državna novina. Osim mnoštva objavljenih članaka i karikatura, u Meholjićevom opusu nalaze se i dvije knjige koje je napisao – “Pod zaštitom UN-a” i “20 godina poslije”.

Kaže da sve radi zato što voli svoj rodni kraj te dodaje da osjeti tugu kada se sjeti kako je morao napustiti Srebrenicu.

– Kada je došao rat, mislili smo da će brzo proći. Počeli smo gubiti medijske programe, mogli smo slušati samo vijesti iz Beograda. Kada smo čuli da Arkan i njegova ekipa nedaleko od Zvornika vrše masakr nad stanovništvom, zavladao je strah. Vijesti su se prenosile od uha do uha. Srbi su pokušavali podijeliti Srebrenicu, a to nam je bilo neshvatljivo. Odlučio sam da se sa porodicom sklonim u Gradačac. Dva dana poslije, u Srebrenicu su ušle srpske paravojne snage iz Ljubovije, iz Srbije. U sprezi s domaćim Srbima, napravili su masakr nad narodom koji je ostao. Pljačkali su, stare ljude zapalili u kućama… – govori Meholjić.

Uklonjeno ime

Danas, kaže, ode u Srebrenicu, ali to više nije mjesto koje pamti.

– Tužan sam… Jedan dio objekata koje sam projektirao, devastiran je. Čak je s nekih i moje ime, kao projektanta, uklonjeno. To se desilo s Lovačkim domom odakle se pružao vidik i u bašti gradske kafane. S druge strane, drago mi je da ima i dosta Srba koji su me znali i prije rata. Fino se pozdravimo i kažu mi da Srebrenica nikada nije imala  stručnjaka u arhitekturi poput mene. Puno mi je srce – dodao je on.

..i “Iznervirana žrtva”
Meholjićeve karikature “General Morillon u Srebrenici 1993”

Ne mogu se vratiti u Srebrenicu – Ne bih se mogao vratiti i živjeti u Srebrenici. Nemam gdje. Tamo je takva politika da predstavlja nacionalni teror. Ja se ne uklapam u takve relacije. Za mene je bitan čovjek. Svakom čovjeku dajem od sebe ono što mogu bez obzira na to kako se on zove. Danas su sasvim druge relacije, meni je to nepojmljivo – kaže Meholjić.

 

 

Avaz.ba

Odgovori