Srebreničanin Šukrija Meholjić objavio novu karikaturu nakon presude Mladiću: Kriv je!

 

 

Meholjić je jedan od mnogih koji su živjeli za trenutak presude srebreničkim zločincima, a svoju reakciju na presudu doživotnog zatvora Mladiću izrazio je prikladnom karikaturom “Presuda krvniku”.

“Nakon 22 godine sam, kao srebrenička žrtva, konačno dosanjao ovaj trenutak. Pravda je spora, ali ipak dostižna! Satisfakcija nije potpuna, ali i ovakva ima svoju posebnu važnost”, poručio je Meholjić, prije rata poznat i kao glavni arhitekta Srebrenice.

Njegova karikatura simbolično prikazuje ogroman Mladićev dosje u kojem su pobrojani svi njegovi zločini nad lobanjama nebrojenih žrtava, dok sudski čekić presuđuje: “Kriv je!”.

Jedna od Meholjićevih ranijih karikatura je i ona koja je na zanimljiv način ilustrirala referendum o danu Republike Srpske.

Šukrija već decenijama živi u Norveškoj, a dosad je održao 20 samostalnih izložbi u sedam država. Dobitnik je i specijalnog priznanja stručnog žirija za svoje radove na Međunarodnom takmičenju karikatura o srebreničkom genocidu u Turskoj. Njegove karikature svjedoče o bolu zbog genocida koji se desio u njegovoj rodnoj Srebrenici, ali i neumornoj borbi da istina dopre što dalje.

 

 

(Klix.ba)

Komentari su zatvoreni