Srebreničanke uputile jasnu poruku: Mladena Grujičića nećemo zvati na dženazu 11. jula

Dok teku pripreme za dženazu u Potočarima 11. jula, Srebreničaknke su još jednom, mirnim protestom u centru Tuzle, podsjetile da više od dvije decenije bezuspješno traže svoje nestale.

 

 

Za sada je za dženazu spremno više od 60 tijela, a proces identifikacije i dalje se nastavlja.

Predsjednica udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić kaže da sve protiče bez problema kada je u pitanju organizacija iako načelnik Srebrenice više nije Bošnjak.

– Sadašnji načelnik Srebrenice Mladen Grujičić se ne oglašava i nije uzeo učešće u organizaciji. Vidjeli smo da je negdje izjavio da bi došao na dženazu ukoliko ga pozovemo, ali mi njega nećemo zvati – kaže Hajra Ćatić.

S obzirom da je srebreničkih majki sve manje, da su mnoge bolesne i da im je teško dolaziti na okupljanja svakoga mjeseca, predstavnice raznih medžlisa Islamske zajednice u BiH neizostavno im daju podršku.

– Mi dolazimo kad god smo u mogućnosti. Želimo da prekinemo ovu tišinu, da bilo šta kažemo i uradimo, da pokažemo suosjećanje sa žrtvama i njihovim porodicama. Zbog toga smo odlučili da se organizujemo, da predstavnici barem jednog medžlisa dođu svakoga mjeseca, a ostali prema mogućnostima. Ubi nas ova inertnost i gluhoća oko nas. Da su životinje i biljek trebalo bi više učiniti, a ne ljudi – kaže Hasiba Saračević iz Lukavca, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Muftijstvu tuzlanskom.

Srebreničanin Amir Kulaglić upozorio je danas da veliki broj onih koji su preživjeli genocid, neće dočekati taj trenutak da pronađe posmrtne ostatke svojih najmilijih.

– Apelujem na Institut na nestale osobe BiH i sve koji su uključeni proces traženja nestalih da ubrzaju cijeli proces. Bojim se da najveći dio nestalih neće biti pronađen te da njihovi najmiliji neće biti u mogućnosti da ih dostojnu ukopaju – rekao je Kulaglić.

On je istakao da učesnici u genocidu još nisu doživjeli katarzu, da bi došli i pokazali mjesto gdje su sakrili posmrtne ostatke.

 

 

Radio Glas Drine

Komentari su zatvoreni