Čuvajmo Srebrenicu

Srebrenicom uoči 11. jula prođu hiljade ljudi, a nakon dženaze ulice ostaju puste i kuće prazne

Srebrenicom uoči 11. jula prođu hiljade ljudi, a nakon dženaze ulice ostaju puste i kuće prazne

 

 

Ahmed Dinko Mulalić iz Amerike u Srebrenicu dolazi svake godine u julu kad se obilježava godišnjica genocida kako bi posjetio dedin mezar u Potočarima te odao počast i drugim žrtvama. Kako kaže, kroz centar Srebrenice svake godine uoči 11. jula do kasno u noć prolaze hiljade ljudi, turista, maratonci..

“Upoznao sam dosta stranaca, Engleza, a ove godine najviše je Turaka. Ovo je velika prilika da se ljudi sastave i obiđu jedni druge. Čak i oni koji ne posjećuju Srebrenicu tako često, dođu uoči 11. jula, provedu ovdje nekoliko dana i prošetaju gradom. Poseban je osjećaj kad se stara raja okupi i sretne u istoj kafani”, rekao nam je Mulalić.

Međutim, graja brzo prođe, priča nam Srebreničanin Nurija Porobić koji se u mali grad na istoku BiH vratio prije 10 godina.

“Stranaca je puno, gostiju i visokih zvanica koje možete 10. jula vidjeti u Srebrenici. Grad živne uoči godišnjice, ali kad ona prođe, opet sve isto. Kuće ostanu prazne i ulice puste. Vratimo se na onu tugu, jad i čemer”, rekao nam je Porobić.

Podsjećamo, sutra će hiljade gostiju i članova porodica stradalih u Memorijalnom centru Potočari klanjati dženazu i obaviti ukop za 71 žrtvu srebreničkog genocida.

Klix.ba