Čuvajmo Srebrenicu - ZS

Srednjoškolci uče o genocidu u Srebrenici

0

U posjeti Memorijalnom centru jučer bili učenici drugog razreda Srednje građevinsko-geodetske škole Sarajevo, Druge gimnazije i Gimnazije Obala

Učenici drugog razreda Srednje građevinsko-geodetske škole Sarajevo, Druge gimnazije i Gimnazije Obala jučer su, zajedno sa profesorima, posjetili Memorijalni centar i mezarje u Potočarima te tom prilikom odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Nastavljena praksa

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo planira, inače, u školskoj 2018/2019. godini organizaciju posjeta Memorijalnom centru za sve srednjoškolce drugih razreda. Kako je najavljeno, ta će se praksa nastaviti i narednih godina.

Učenici su išli u pratnji svojih profesora te predstavnika Ministarstva.

– Iz svake srednje škole prisustvuje profesor historije i po jedan profesor za svako odjeljenje iz škole kao pratnja učenicima prilikom posjete Memorijalnom centru. Profesori historije učenicima tom prilikom prenose historijske činjenice u vezi sa periodom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine, sa posebnim osvrtom na događaje koji su prethodili julu 1995., zatim o danu pada Srebrenice, kao i opis događaja koji su uslijedili nakon toga – navedeno je iz Ministarstva.

Prenijeti istinu

Na ovaj način, kako je rečeno, žele da učenicima prenesu istinu o genocidu u Srebrenici, da razvijaju svijest o pripadnosti domovini, kao i patriotske osjećaje za pravičnost i istinu. Sredstva za realizaciju ove školske aktivnosti planirana su budžetom KS.

PREPORUČENO ZA VAS: Hrvatski mediji optužuju “vehabije” za izbor Željka Komšića

(Avaz.ba)

Odgovori

84 queries in 1.290 seconds.